Новоизбраните президент и вицепрезидент на България Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва в парламента в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

 

Преди това председателят на НС Цецка Цачева прочете решението, с което ЦИК обяви Радев и Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на Република България.

 

Официалните лица бяха посрещнати от представителна гвардейска рота пред централния вход на Народното събрание. На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри, членове на Конституционния съд, главният прокурор Сотир Цацаров, представители на дипломатическия корпус и други.

 

«Имате още една седмица», каза новоизбраният президент в обръщението си, визирайки депутатите от Реформаторския блок и на част от ГЕРБ в лицето на Методи Андреев в 43-ото Народно събрание.

 

Ето и част от речта на Румен Радев в Народното събрание:

 

Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история, да бъда държавен глава на многолик народ. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев в първото си обръщение към нацията от трибуната на Народното събрание. Ще бъда президент на всички българи независимо от партийна принадлежност, религия и етнос и ще се противопоставям на опитите за поляризация.

 

Като президент нямам амбиция да превишавам своите конституционни правомощия, продължи новоизбраният президент. „Няма да допусна тяхното орязване или фактическо обезсилване. Осъзнавам ясно, че държавният глава по същество е лишен от законодателни и изпълнителни правомощия, но никоя институция сама не е способна да постигне големи национални цели. Президентската институция съсредоточава широк кръг от функции и разполага с правомощия по отношение на трите власти“, каза той и заяви, че ще използва всички възможности за насърчаване на диалога, институциите, политическите сили. Не политическият монопол, а диалогът с гражданското общество са гарантът.

 

Ще стимулирам обществени дебат и по важни теми и ще търся максимално съгласие при вземане на решение.

Ще следя институциите да работят за дългосрочните интереси на страната.

 

Ще отстоявам надпартийността на институцията и ще се противопоставям решително на опитите за разделение и поляризация на обществото ни.

Българската конституция отрежда на президента важни прерогативи във външната политика и сигурността. Националната сигурност е всеобхватна система. Тя започва с външната политика, коментира той и добави, че завършва с осигуряване на сигурността на страната и осигуряването на достойнството на отделни граждани.

 

Имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България.

 

Държавност се гради с натрупване, бих желал да изкажа своята признателност към постигнатото от моите предшественици.

Всяко поколение има своите изпитания, Преходът се оказа нашият жребий. Той донесе капитални обществени промени, приета бе нова Конституция. „

 

От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход, но погледът е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите. Погледът на обикновения гражданин вижда друго, свикнахме да гласуваме, но мнозина днес не виждат смисъл да го правят, примирихме се с изборните злоупотреби.

 

Отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм.

 

Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем.

 

Отговорност на народните представители е да намерят решение на гражданските очаквания от референдума от 6 ноември 2016 г.

 

Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши.

 

Трябва да се повиши отговорността на народните представители пред избирателите, да се предложи на гражданите избор между личности, но да не се оставят и остави стотици хиляди българи без политическо представителство. Партиите ще станат още по-зависими лишени от разумно финансиране.

 

Липсата на справедливост е друг структурен проблем на българското общество.

 

Тя е в контрастта между столицата и селата, безнаказаната корупция и злоупотребата с власт. Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция. Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система, която е призвана да бъде стожер на справедливостта.

 

Правосъдието е бавно и се шири усещане за безнаказаност. Считам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание.

 

Само промяна в структурата на съдебната власт не решава проблеми в правораздаването. Съдебната реформа не трябва обаче да се възприема като панацея за недъзите в обществото.

 

Сянката на несправедливостта лежи върху двете най-важни социални системи – здравеопазването и образованието.

 

Проведените реформи не създадоха работещи механизми.

 

Шансовете на дете от големия град са несравними с тези на негов връстник от село.

 

В здравеопазването отчитаме все повече отделяни средства, но обикновеният пациент все по-често се сблъсква с доплащане.

Българските лекари емигрират.

 

Системата се нуждае от строг контрол, по-малко бюрокрация, професионален морал, който да върне доверието на пациентите и мотивация, която да отвори перспектива на лекарите и медицинските сестри тук в България.

 

Образованието трябва да съдейства за равния старт на българските деца, независимо от материалното състояние на семействата. Резултатите са ранно отпадане и функционална неграмотност. Ниският социален статус на учителя е съществена част от проблемите в системата.

 

Обръщам внимание и върху висшето образование, местата са повече от кандидатите.

 

Длъжни сме да съхраним и развием научния потенциал на България чрез стимулиране на работните връзки между студенти и учени и адекватно финансиране на научните програми.

 

Нужни са усилията на държавата, академичната общност и бизнеса за развитието на млади хора, които да посрещат предизвикателствата на бъдещето, не само с наизустени знания а и с умения за самостоятелно творческо мислене и адаптивност.

 

 

Българската наука е след недолюбваните деца на прехода. Внушението, че единствено пазарът трябва да определя нейното финансиране, е плод на невежество.

 

Собствената научна експертиза е елемент от националния суверенитет, без който поставяме страната в зависимост. Ред научни занимания нямат непосредствена пазарна проекция, но са жизнено важни за обществото.

 

Ще работя с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата и грижите на България. Ще използвам всички възможности за насърчаване на диалога и взаимодействието  между институциите, политическите и обществените сили. Ще следя институциите да работят за дългосрочните интереси на страната. Ще отстоявам надпартийността на институцията и ще се противопоставям решително на опитите за разделение и поляризация на обществото. Културата редом с образованието е другият стожер на националната идентичност. Държавната подкрепа е задължителна за развитието на нашата култура в епохата на глобализация.

 

Българската конституция отрежда на президента важни прерогативи в сферата на външната политика и сигурността:

България днес е член на ЕС и НАТО. Членството в двата съюза е стратегически избор, който не трябва да бъде поставен под въпрос, той почива на споделени ценности и отговорности с останалите партньори. Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес в рамките на двете семейства, с активно участие в изработването на общите решения. Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратно. Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове. България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа с инициативи и действия за повишаване на сигурността.

 

Радев изрази убеденост, че Европейският съюз няма да се разпадне и ще бъдат намерени начини за запазването му:

Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Отговорът на всички кризи е в солидарните ни усилия за тяхното преодоляване. Предстоящото председателство на ЕС е предизвикателство за България и огромна отговорност. Мигрантската криза изисква цялостна европейска политика. Трябват решителни мерки за охрана на границата и за пресичане пътя на нелегалната миграция. България трябва да се придържа към Дъблинското споразумение. Гарантирането на сигурността на България и българите се превръща в приоритетна задача. Ще работя за изграждане на въоръжени сили, способни не само да участват достойно в колективната отбрана на НАТО, но да гарантират териториалната цялост на страната. Ще следя отблизо действията на отговорните институции, защото в този сложен процес от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия наред отбранителните ни способности. Ще работя за подобряване на социалния статус на военнослужещите. Ще настоявам за водене на реална бойна подготовка, като важен елемент от съвременните отбранителни способности.

Mалко думи, но резултатни действия” е кредото на новоизбрания президент:

 

Убеден съм, че няма да решим проблемите с бодряшка декламация, а с точни диагнози и конкретни мерки, изтъкна Радев и подчерта, че  заедно с Илияна Йотово ще вложат всичките си сили, за да оправдаят доверието на хората:

 

Убеден съм, че с таланта на нацията, с ясна визия, с разумни реформи и с общи усилия ще изградим по-справедливо общество и ще превърнем България в модерна, динамична и достойна държава.

 

Да си българин не е участ, да си българин е чест.

 

Заедно с вицепрезидента г-жа Йотова ще вложим всичките сили, за да оправдаем доверието.

 

 

 

Тагове: ; ; ;