Ние се намираме между два нови геостратегически центъра, което беше и проблемът в изявите, активността и оценките спрямо досегашния президент Росен Плевнелиев, това заяви социологът проф. Михаил Мирчев в предаването «Преди всички»:

Отношението към него е много отчетливо поляризирано – има много голяма част от обществото и политическите среди, които подкрепят неговата 5-годишна активност и други, които виждат едно голяма зло, което уврежда систематично България. 

Според социолога Плевнелиев е безспорно най-активният президент от 1990 година насам, придобил много високо международно признание, макар че той беше обвиняван, че беше едно от лицата на онзи западен проект, който влезна в момента в огромна криза, посочи професор Мирчев.

Ако нещо ще се очаква от бъдещия президент Радев, то то е да намери баланс, защото Плевнелиев още на първата страница на своето изказване каза «Аз се стремях да намеря баланс», подчерта проф. Михаил Мирчев, според когото във външнополитическите изяви на Плевнелиев се наблюдава голяма дебалансираност.
Западният проект има трудности, но западният проект означава България, посочи от своя страна Евгени Дайнов и подчерта, че България е Западът, а проблемите на Запада са и наши проблеми, а не проблемите на балансиране.  Западният проект започва да се цели регионално,
опонира професор Мирчев:
В самата Европа има Европа на Меркел срещу Европа на Орбан, а от другата страна Англия се отделя от европейския проект, т.е. западният проект не е нещо единно, а има различни модуси или различни варианти на бъдещето на Обединена Европа. 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;