Не очаквам изненади от Румен Радев. Очаквам той да осъществява последователно програмата, с която спечели изборите. Това е една програма, която предполага съществена промяна не само във функционирането на президентската институция, а с много сериозни последици за страната ни. И аз се надявам, че това ще се случи, заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов в деня на клетвата на новия държавен глава Румен Радев.

Политологът е категоричен, че България трябва да поддържа близки отношения с всички страни, когато те са съществени за нашия национален интерес.

 

Ние не трябва да сме врагове с други държави, за да угаждаме на някой друг. Българският държавен глава и политическият ни елит трябва да се съобразяват с българската нация и с българския национален интерес, а не с някакви абстрактни така наречени «евроатлантически ценности», допълни още професор Маринов.

Той допълни, че се очаква и промяна в президентската институция.

 

Надявам се най-вече по отношение на това, че президента има особена роля при формулирането на стратегическата визия за развитие на страната.

 

Ние непрекъснато говорим за това, че сме разделени, че нацията трябва да се обедини и президентът има и изключителни конституционни характеристики, да не казвам правомощия в това отношение, то и така е наречено – олицетворител на единството на нацията.

 

Обаче нацията може да се сплоти само около голяма цел, която е важна за огромното мнозинство от българите, която бихме могли да наречем една национална кауза.

 

Отделните партии не могат да формулират такава голяма национална цел и визия, защото те са разделени помежду си и преследват своите тактически и политически цели.

 

Президентът би могъл да инициира разработването, публичното обсъждане и приемането в обществото на една такава визия, която примерно показва за 20 г . ние какво искаме да постигнем, как ще се промени живота на българите и т. н. 

 

А за мен най-важното е най-после държавата да си постави за цел такава стратегическа политика, която да доведе до повишаване на благоденствието на българския народ и на огромното мнозинство от българите.

 

Това е голямата цел и всяка една друга  политика, реформа, изразходване на публични средства, трябва да се преценява от тази гледна точка – с какво променя към по-добро живота на хората, допълни още професор Александър Маринов.

Тагове: ; ; ; ; ; ;