NYT: Американските военни изнервиха Норвегия и предизвикаха неприятни спомени

Дата на публикуване: 19 01 2017, 05:51


В Норвения на учения пристигнаха американски морски пехотинци. Макар към тях главно да се отнасят положително, много норвежки политици се страхуват от последиците. Както отбелязва The New York Times, норвежците имат спомени за студената война, когато живееха в страх пред по-силния съсед и в стремеж към независимост, която високо ценят.
NYT: американские военные вызвали у норвежцев нервозность и неприятные воспоминания
 В рамките на двустранните споразумения между Вашингтон и Осло 330 американски морски пехотинци пристигнаха в Норвегия, съобщава The New York Times. Според изданието, това трябвало да засили отбраната на Европа пред лицето на Русия. Впрочем, видът на чуждестранните военни, които «трудно си проправят път през снега» — за първи път от времето на Втората световна война — не само НЕ внушава на норвежците чувство на сигурност, а ги връща в «тъмните времена на студената война, за която много биха искали да забравят».
Кадрите как те «влачат куфарите си по снега» предизвикаха нервност.
Норвегия, която е в НАТО, на не е в ЕС, дълго време се гордееше със своята независимост, а разполагането на американците припомни на норвежците времената на студената война, когато те живееха в страх пред СССР. Маслото в огъня добавиха подводниците, чийто следи периодично се откриват по норвежките брегове — може би Русия шпионира се готови за военна интервенция.

Някои норвежци казват, че пристигането на чуждестранни военни е срещу традициите на Норвегия и може да навлече на страната опасност от страна на нейния значително по-крупен съсед  — Русия.

 

Местният политик Морте Харпер казва, че тази стъпки вкарват Осло в борбата между САЩ и Русия. Нещо повече, влизайки в НАТО в миналото Норвегия обеща на Москва, че на нейна територия няма да има чужди военни, разположени тук постоянно. Норвежците се опасяват, че разполагането на американски войски тук може да даде на Русия повод и аргументи за засилване на надпреварата във въоръжаването.

 

Москва реагира високомерно на разполагането на американски военни, пише изданието.

 

Официалният представител на МВнР Мария Захарова заяви, че тази стъпка не съдейства за подобряване на отношенията, които в момента се подлагат на изпитание.

 

Американските морски пехотинци в Норвегия ще участват в маневри, които трябва да отработят навиците им за оцеляване и водене на бойни действия в зимни условия.

 

Но в случай на конфликт те по всяка вероятност ще се подчиняват на командването на НАТО, отбелязва The New York Times.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий