Все по-вероятен става сценарият за нови предсрочни избори в Македония. Този извод направи в предаването «Събота 150» журналистът Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

 

Според Филипов в парламента се очертава пъстра картина, която усложнява изхода от кризата. Така през пролетта, когато в страната предстоят местни избори, може отново да се гласува за парламент.

Последните предсрочни парламентарни избори в Македония не дадоха отчетливо предимство на нито една партия. Година след оттеглянето си от власт лидерът на управляващата партия ВМРО-ДПМН Никола Груевски получи мандат за съставяне на ново правителство, но партията му няма абсолютно мнозинство и се нуждае от подкрепа.

 

След изборите абсолютно нищо не се промени, въпреки общото мнение, че тези избори ще донесат в себе си история и излизане от кризата в Македония, коментира Филипов.

 

Президентът спази буквата на конституцията и връчи мандат на Никола Груевски, който е изправен пред много трудности, отбеляза журналистът:

 

Конституционната процедура за съставяне на кабинет може да продължи много дълго, при това без гаранции за успех.

 

При така получилото се изравняване в парламентарното представителство — 51 депутати за ВМРО-ДПМН и 49 за социалдемократическия съюз на Груевски му е необходимо обикновено мнозинство от 61 депутати. Естествен резерв за него е партията на Али Ахмети, те са стари познати партньори и си знаят и кътните зъби, допълни картината Коста Филипов.

 

Ахмети обаче очерта червената линия на подкрепата си — интеграция в НАТО и ЕС, продължаване на мандата на специализираната прокуратура и официалното приемане на двуезичния модел, каза още журналистът.

 

Според Груевски последните две условия са крайно неприемливи. Филипов прогнозира, че нито една от двете страни няма да отстъпи, защото на Никола Груевски биха залепили популярния в Македония етикет «предател», а Али Ахмети си дава сметка, че неговата харизма и митологията на победител от конфликта през 2001 година вече се изхабява и не работи.

Според него се създава се хипотетично, крехко, нестабилно мнозинство от 61 депутати, което може да се разпадне още на второто-третото гласуване, а на Македония й предстоят сериозни реформи, за които е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3.

 

Филипов анализира като изненада в проведения парламентарен вот разслояването на проалбанските партии — на първо място загубата на почти половината депутатски места на партията на Али Ахмети, влизането в парламента на две новосъздсадени формации на албанците, както и катастрофалната по думите му загуба на някога много влиятелната партия на Арбен Джафери.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;