България върви от зле към по-зле. Икономическият растеж на Европейския съюз е 4-5% и, ако това не се промени, България ще догони средното му ниво след 50 години.

 

Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев в «Денят ON AIR».

Той коментира в цифри и проценти каква е оценката му за събитията в страната и в световен мащаб през 2016 година.

Професор Дуранкев сравнява икономиката в България в годините 1990 и 2016 според мястото ни в стандартизираното средство за оценяване на ООН — Индекс за човешкото развитие.

«През «лошата» 1990 година България е била на 28-о място в списъка. В момента — в «добрата» 2016 година ние сме на 58-о място. Този факт показва, че сме пропаднали от високата подгрупа на средно развитите страни и сме отишли в ниската подгрупа, пак на развитите страни». 

Икономистът дава пример с това как потреблението на месо и плодове днес е спаднало два пъти, в сравнение с 1990 година, която определя като «лоша».

Като се пренесем от ситуацията в България и погледнем генерално на проблемите в световен мащаб, професор Дуранкев коментира как

 

 «в света има много сериозни глобални проблеми, които водят до ерозиране на икономики и общества, като тези на ЕС. Ние сме съучастници в разбиването на много страни и бежанците не бяха неочаквани», смята икономистът.

Според Дуранкев, основната причина за проблемите днес е това, че «имаме 1% свръх богати и 99% бедни, които работят за тези свръх богати».

До тази реалност, според Дуранкев, се е стигнало, благодарение на т.нар.

 

«обикновен приятелски капитализъм, който се развива от края на монополистичният такъв от 60-те години. В България ако не си свързан с „дойните крави“, наречени „обществени поръчки“ и с европейските фондове — то ти си почти никой», категоричен е професорът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;