Вашингтон се стреми да присъедини Черна гора към НАТО, пише журналистът от Forbes Дъг Бендоу.

 

По такъв начин, според него, отиващата си администрация на Обама се опитва да насоли Москва. Но този ход въобще няма да съдейства за укрепване на американската сигурност и абсолютно няма да изплаши Русия, отбелязва авторът.

 

Европейските лидери бяха шокирани, когато новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп отново разкритикува НАТО, наричайки организацията «остаряла». И той е прав, счита авторът.

 

Военният алианс бе създаден, за да защитава Западна Европа от «съветската заплаха».

 

Американският президент Дуайът Айзенхауер предупреди НАТО да не се превърне в благотворителна организация, но приемниците му не взеха предвид думите му.

Според него, «лошото» е това, че Вашингтон чувства необходимост да отбранява крупни, богати европейски държави. Но след разпада на СССР НАТО фактически се превърна в джентълменски клуб, в който се опитваше да попадне всяка цивилизована страна от континента. В състава на организацията влязоха бившите участнички във Варшавския договор, така НАТО се оказа до границите на Русия.

 

«Евентуалното включване на Грузия и Украйна в алианса показва следното: тези две потенциални членки не могат да предложат нищо за укрепването на американската отбрана, но тяхното включване може да повлече конфликти с притежаващата ядрено оръжие Русия».

 

 Вашингтон не просто трябва да изключи такива «погрешно приети» участници в НАТО, като страните от Прибалтика. Заедно с тях американските власти трябва минимум да спрат включването в организацията на страни, които не повишават сигурността на САЩ.
 «Но вместо това алиансът, бюрократичните интереси, които се засилват и носят вреда на сигурността на членовете, поканиха в състава на НАТО Черна гора», — подчертава авторът.
Според него, тази балканска страна, напомняща миниатюрното княжество от книгата «Воят на мишките», заслужава собствен роман, но не й е мястото в НАТО.
Независимо от това «ястребите» в американския сенат не са съгласни с това. Те старателно действат за включването на Черна гора в алианса преди инаугурацията на Тръмп. И все пак има шанс бъдещият президент да постави сигурността на САЩ над сигурността на Черна гора и да отклони инициативата.
 Изследователският институт Heritage Foundation неотдавна публикува изследване под името «Подкрепата за присъединяването на Черна гора към НАТО ще се превърне в послание на силата».
«Да, ще бъде ужасно, ако САЩ и целият европейски континент се сблъскат с руските орди без Черна гора на тяхна страна», — иронизира Бендоу.
Армията на Черна горе е 2 080 човека, 7 БМП и 8 вертолета. 
Но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е убеден, че «Черна гора притежава важни за алианса възможности».
Очевидно, саркастично отбелязва журналистът, сега съдбата на цяла Европа зависи от Подгорица.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ;