Financial Times: Излизането на Молдова от ЕС ще се превърне в триумф за Путин

Дата на публикуване: 18 01 2017, 15:13


По време на визитата си в Москва молдовският президент Игор Додон не изключи страната му да анулира споразумението за асоцииране с ЕС и да присъедини Молдова към Евразийския икономически съюз , пише Financial Times.
Според изданието, ако това се случи, същото ще подрони сериозно проекта «Източно партньорство» и ще се превърне в победа за руските власти, стремящи се възстановят влиянието си в постсъветското пространство.
Financial Times: выход Молдавии из ассоциации с ЕС станет триумфом Путина

Президентът на Молдова Игор Додон заяви, че страната му може да излезе от ЕС и да се присъедини към Евразийския икономически съюз. Това изявление може да се разглежда като «триумф» за Путин, пише изданието.

 

«Споразумението с ЕС не даде никакви резултати за Молдова. Ние изгубихме руския пазар, колкото и странно да звучи, нашият експорт в ЕС също падна» , — заяви Додон по време на съвместната прескоференция с руския президент.

 

Той не изключи, ако оглавяваната от него Социалистическа партия победи на парламентарните избори следващата година, «да анулира договора с ЕС».

 

Според изданието, коментарът на молдовския лидер предизвиква тревога в столиците на ЕС. Тази стъпка може да нанесе сериозен удар по проекта «Източно партньорство», който предлага асоцииране и свободна търговия с европейския блок за шестте бивши съветски републики. Само Грузия, Украйна и Молдова са подписали тези споразумения.

 

 

Додон заяви също, че е помолил Москва да разгледа присъединяването на страната към Евразийския съюз в качеството й на наблюдател. Тази стъпка напомня «неочакваната промяна на курса» на Виктор Янукович, който през 2013 г. отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС «под натиска на Путин», пише изданието. Това доведе до проевропейски протести в Киев, които свалиха украинския президент, както и до руската «анексия на Крим и военната намеса в източна Украйна», продължава авторът.

Путин заяви, че Кремъл ще подкрепи икономиката на Молдова  — ще предостави на нейните компании достъп до руския пазар и ще отстрани пречките, което ще позволи по-голям брой граждани на Молдова да работят в Русия.
Руският лидер подчерта още, че много зависи от следното:  по какъв начин Кишинев ще изгражда отношенията си с Брюксел. Той изрази надежда, че преговорите за влизането в Евразийския съюз ще бъдат проведени в тристранен формат с участието на европейската страна. Путин издигна аналогично искане по отношение на Украйна, но тогава то беше отхвърлено от ЕС, припомня изданието.
News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ;

Добавить комментарий