Член 4 от Договора за НАТО предвижда страните по Договора да се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях.

 

Основополагащ е член 5 от Вашингтонския договор, който гласи:

 

Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.

 

Първоначално идеята на договора е, че евентуална атака от страна на Съветския съюз срещу някоя от европейските страни-членки или САЩ ще се третира като атака срещу самите САЩ, които имат най-голямата армия и могат да окажат най-ефективна военна намеса. До такава атака обаче никога не се стига. Вместо това за първи път в историята на договора САЩ се позовава на член 5 на 12 септември 2001, в отговор на терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

 

  • Но какво ще стане, ако се случи нарушаване на член 5?

 

Отговор ни дава Александър Перенджиев — военен политолог, доцент от катедрата по политология и социология към Руския икономически университет Г.В Плеханов:

 

Разбира се, те ще се опитат за съхранят алианса, макар, че ще е повече от ясно, че по техния имидж е нанесен сериозен ущърб.

 

Ще бъде организирана информационно-пропагандна кампания, ще има натиск върху границата, ще се правят, че те нещо предприемат там — намирайки се на безопасно разстояние.

 

Може и да организират бомбардировки — те обичат да правят това.

Но пак при условие, че е безопасно за тях.

 

А ако срещу тях има комплекси С-400 «Тайфун», такъв вариант на реакция ще изберат?

 

Кой военен летец въобще ще излети, ако знае, че на 90 % ще бъде свален? Т.е. ще бъде мъртъв.

 

С други думи, всичко зависи от нивото на съпротива на гражданското население в една или друга държава.

 

Т.е. говорим за «праг на чувствителност».

 

НАТО не може, както СССР в годините на Втората световна война, да тръгне в атака на живот и смърт.

 

За тях е страшно, ако бъдат убити двама или трима човека — затова те няма да се бият.

 

Ако тръгнат на бой, то той ще бъде неуспешен.

 

Те НЕ могат да се бият — нямат мотивировка за победа.

 

НАТО е куца патица.

Това е декор за изпиране на огромни пари.

Това е камуфлаж за прикриване на грамадни далавери.

Това е маскировка за обогатяване на една шепа управляващи и техните господари от САЩ.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ;