НАТО ще се разпадне, ако големите страни-членки на алианса откажат да започнат война с Русия. Това заяви в интервю за телевизия  «112 Украина» в понеделник, 16 януари, депутатът от Върховната Рада, командирът от полка «Азов» от Националната гвардия Андрей Билецкий.

 

«Ако големите играчи от НАТО не успеят да изпълнят обещанията си, т.е. да започнат война при нападението на който и да е от членовете, дори най-малкия, ако ни кажат, че в Латвия и Естония няма руска заплаха,  а бунтът на рускоезичното население е точно гражданска война, то НАТО без съмнение, ще се разпадне», — каза Билецкий.

 

Той добави, че разпадането ще започне тогава, когато отделните играчи започнат да водят преговори с Русия за вариантите на новата конфигурация на сигурност.

 

«Предупреждението» на Билецкий бе отговор на изявлението на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, направено по-рано в интервю за изданията Times и Bild за това, че НАТО е остаряла организация.

 

«Отдавна казвам, че в НАТО има проблем. Първо, тя е остаряла, защото бе проектирана преди много, много години», — заяви Тръмп.

 

«Второ, страните вече не плащат това, което трябва да плащат».

 

По време на предизборната си компания Тръмп също говори за възможността алиансът да се разпадне.

Според него, ако съюзниците не започнат да плащат, то те трябва да напуснат организацията.

 

«Ако НАТО се разпадне, то значи трябва да се разпадне», — заяви републиканецът през април миналата година.

 

Отбелязваме, че прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков се съгласи с дадената от Тръмп оценка и също се усъмни, че НАТО е съвременна организация, «отговаряща на идеите за стабилност и сигурност».

 

Това, че дори от страна на Билецкий, от страна лица, които уж са за влизане в НАТО, са налице такива нелицеприятни оценки за алианса, доказва, че имиджът на блока е сериозно развален, — твърди военният политолог, доцент от катедрата по политология и социология към Руския икономически университет Г.В. Плеханов Александър Перенджиев.

News Front ПП

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;