Александр Перенджиев — военен политолог, доцент от катедрата по политология и социология към Руския икономически университет Г.В. Плеханов:

 

НАТО на думи провъзгласява гарантиране на сигурността, но реално това е търговска организация.

 

Чрез НАТО се формират бюджети, изпират се пари, военно-промишленият комплекс на САЩ използва алианса като лобиращ фактор, за да може членовете на НАТО и тези, които искат да станат част от НАТО, да купуват точно от тях оръжие. Този механизъм точно така и се нарича — стандарти на НАТО.

 

А стандартите на НАТО — това е не само въоръжението, техниката и дори военната униформа. Това е съвсем друга система на икономика. Да допуснем, че говорим дори само за болтове — те трябва да са точно такива, каквито са в САЩ. А за да се организира производството, «както в САЩ», трябва да се поканят специалисти от САЩ, да им се плати, да се купи оборудване.

 

Т.е. цялата икономика трябва да бъде свързана със САЩ.

 

Излиза, че НАТО — това е механизъм за обогатяване на конкретни лица.

 

Но за това не говори никой. Официално се провъзгласява, че НАТО е система за гарантиране сигурността на Европа. Но когато стане дума за заплаха на една или друга страна, чак тогава става ясно, че НАТО не може да гарантира нейната сигурност, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещите се.

 

Макар при всички източноевропейски държави военните доктрини да са изградени точно така — да сдържат първия натиск на врага до идването на основните сили на НАТО. Държавите в Източна Европа много разчитат на това.

 

Уви.

 

Освен това, НАТО — това е още и система за контрол.

 

Да вземем влизането на войски на територията на Полша и Прибалтика, което е уж «срещу руската заплаха». Всъщност, това е механизъм за контрол на правителствата, контрол над политическите процеси, скрита окупация под формата на защита.

 

Защото съществува реална опасност от разпадането на Европейския съюз, от разпадането и на НАТО.

 

Особено в Източна Европа, която в последно време се държи някак си дръзко, непредсказуемо. Вкарването на войски ще позволи да се спрат негативните за Запада процеси.

 

Ами ако изведнъж в Прибалтика или Полша дойдат на власт «проруски сили», както в Молдова и България?

 

Затова, за да не се допусне такова нещо, се въвеждат контингенти на САЩ под формата на войски на НАТО.

 

Има два механизма за контрол: политически и военен — Европейският съюз и НАТО.

 

НАТО е проект с военно-политически пиар, който се подава на една или друга държава като най-привлекателен за печалба на властимащите, за тяхното обогатяване под формата на корупция на базата на военните поръчки и доставки.

 

Затова управляващите в някои страни се опитват да влязат в алианса.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;