Новото ръководство на Молдова има намерение да възстанови контактите си с Русия, независимо от по-рано подписаното споразумение с Европейския съюз. Това заяви на срещата си със спикера на Съвета на Федерациите на Русия Валентина Матвиенко новият президент на републиката Игор Додон, пристигнал в Москва на първата си официална визита като президент.

Игорь Додон

«Осъзнаването на всички тези тънкости ни позволява да възобновим отношенията с Русия по някои стратегически направления», — заяви той.

 

Додон отбеляза, че по време на настоящата визита в Москва има намерение да обсъди с руското ръководство проблемите с трудовите мигранти, търговско-икономическите въпроси и приднестровското регулиране.

 

Президентът на Молдова е уверен, че изборът, който са направили гражданите на неговата република миналата година, гласувайки за него, «още веднъж потвърждава, че болшинството не е съгласно с това, което се е случило с двустранните отношения» между Кишинев и Москва.

 

«Ние сме свързани в много направления: православието, общото минало, настоящето. Уверен съм, че ни свърза и общото бъдеще», — отбеляза той, добавяйки, че именно затова е взел решение да извърши първата си официална визита в качеството си на президент точно в Москва.

 

«Това е първата официална визита на президент на Молдова от 2008 г., това е много важно и символично», — счита той.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;