Новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп преди президентската гонка за стопанин на Белия дом е наричал Русия най-големия проблем за Вашингтон, а също е бил за въвеждането на санкции по отношение на Москва. Това твърди телевизионният канал CNN.

 

Каналът е проучил серия от интервюта, които Тръмп е давал през 2014 г. пред влизането си в президентската гонка. Според информация на CNN, в едно от тях милиардерът заявява за съгласието си с републиканския кандидат за поста президент на САЩ по време на изборите през 2012 г. Мит Ромни, който в края изгуби от демократа Барак Обама.

 

Ромни по време на предизборната си кампания нарича Русия «геополитически противник на САЩ номер едно».

 

По данни на CNN, през март 2014 г. в интервю за телеканал Fox News Тръмп заявява, че «Мит е бил прав, когато казваше, че Русия е най-големия проблем».

«Оказва се, че той е бил абсолютно прав, цитира CNN думите на Тръмп. — Погледнете какво прави Русия с Иран, как те контролират ситуацията в Сирия и буквално навсякъде, нас ни изхвърлиха отвсякъде».

 

В друго интервю за Fox News  през март тази година Тръмп заявява, че САЩ биха могли да вземат мерки от икономически характер, за да навредят на Русия, твърди CNN.

 

«Има много неща, които бихме могли да направим на Русия в икономически план», — казва тогава той, твърдейки, че Русия «не е най-силната от икономическа гледна точка».

 

На 14 март 2014 г. в интервю за CNN Тръмп открито застава за въвеждането на санкции по отношение на Москва.

 

«Ние определено трябва да въведем санкции, — цитира CNN думите му. — Ние трябва да покажем сила».

 

Според версията на CNN, тези изявления «рязко контрастират с приятелската по отношение на Русия риторика, която Тръмп започна да използва след началото на президентската кампания.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ;