Оглавяваната от Саудитска Арабия Ислямска коалиция има намерение да вземе активно участие в борбата срещу «Ислямска държава» в Сирия и Ирак. Има опасност по такъв начин страните от Залива да се опитат да натрапят разделянето на Сирия при изгодни за тях условия.

 

Съветникът на министъра на отбраната на Саудитска Арабия генерал Ахмед Асири заяви в интервю за Sky News Arabia, че военната коалиция на арабските и мюсюлмански страни, формирана от Саудитска Арабия, е готова да обедини усилията си с алианса начело със САЩ в борбата с терористичната групировка Ислямска държава в Сирия и Ирак.

 

«Русия и Сирия трябва в максимално кратки срокове да прочистят страната от «Ислямска държава».

 

Неговото изявление прозвуча на фона на проведената в Ер Рияд среща на началник щабовете на 14-те страни от коалицията, оглавявана от Вашингтон.

«Следващият етап за Ислямската военна коалиция ще бъде помощта за ликвидирането на ИД в Рака и Мослу», — предаде думите на саудитския военен ТАСС.

 

Генералът отбеляза също, че борбата с терористите се води и извън границите, отговаряйки на въпроса за вероятното участие на силите на коалицията в операциите срещу ИД в Либия и други страни.

 

Припомняме, че Саудитска Арабия обяви за създаването на Ислямската военна коалиция през декември 2015 г. В състава на този военен блок влизат 34 мюсюлмански страни.

 

Формално блокът е формиран «за борба с ИД и с глобалния тероризъм».

По информация от медиите, новата структура е оглавена от екс-командващия сухопътните сили на Пакистан генерал Рахил Шариф.

 

Показателно е, че на 23 януари е планирана срещата в Астана по сирийския конфликт.

Както съобщи РИА «Новости», в срещата ще участват представители на многобройните въоръжени опозиционни групировки в Сирия.

 

Известно е, че главен инициатор на срещата са Русия, Иран и Турция, но на този етап не е ясно коя от страните още ще участва в преговорите.

 

По-рано външният министър на Турция Чавушоглу заяви в интервю за турския канал «Анадолу», че Анкара и Москва съвместно са решили да поканят на преговорите в Астана представители на САЩ.

 

Но в събота източник от Москва заяви, че преговорите по формата на срещата в Астана продължават и на този етап не бива да се правят изявления за състава на участниците й.

 

«Преговорите по формата на срещата в Астана не са завършили, работата е в разгара си, затова не е уместно да се правят каквито и да било изявления за участниците», — предаде думите на източника «Интерфакс».

 

Припомняме, че в края на декември бяха подписани документи между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирия.

 

Освен това, президентът на Русия Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Ердоган се договориха да предложат на страните в конфликта в Сирия да продължат процеса на мирните преговори на нова площадка в Астана. Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев на свой ред подкрепи инициативата.

 

На този фон влизането на нови играчи в сирийския конфликт може да бъде оценено като желание да се участва преговорите, но и като страх да не се забавят при подялбата на сирийската погача.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;