Американские спецслужбы пытались завербовать российского дипломата — Мария Захарова

Спецслужбите на САЩ са се опитали да вербуват руски дипломат, когато той купувал лекарство за екс-ръководителя на правителството на Русия Евгений Примаков.

Това заяви официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова, съобщи РИА Новости.

Според нея, за лечението на Примаков е било открито лекарство, което се продавало в САЩ. На един от дипломатите било възложено да закупи препарата, от Русия били приведени около десет хиляди долара, които били събрани от приятели и семейството на Примаков.

 

 

Захарова подчерта, че всички формалности са били спазени, всички справки и рецепти също. Но в момента, в който дипломатът пристигнал в аптеката, към него се приближили сътрудници на американските спецслужби, екскортирали го до мазето на аптеката, където няма мобилна връзка, и в рамките на два часа разговаряли с него.

 

«Това, за което са говорили, повече приличало на опит за вербуване, а не за какъвто и да било адекватен разговор», — подчертава Захарова.

Според Захарова, бил направен опит да се «сплаши» дипломатът, обвинявайки го в незаконна покупко-продажна на медикаменти. В резултат лекарството било иззето, а парите не били върнати, отбелязва Захарова.

Според държавния секретар на САЩ Джон Кери, ситуацията е недопустима, а американското външно министерство «е направило всичко възможно, за да бъде доставен този препарат» в Русия.

Независимо от намесата на Кери, по-късно същият този руски дипломат получил покана да напусне САЩ.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;