Материализираната ненавист към Русия- това е прощалният подарък от Барак Обама към Европа.Стотици американски бронетранспортьори и танкове вече се насочват към границите на Русия. В полският град Жаган се състоя и тържествената церемония по приветсването на танковата бригада на САЩ, която ще остане там поне до следващата седмица. НАТО са решили да покажат на всички къде зимуват танковете.

 

 

 

 

 

 

« Ние сме тук, за да учим нашите съюзници как добре да си прекарват времето. Поръчали сме пица с момчетата, която беше толкова вкусна, че сам изядох цяла»,- споделя вълнението си американския военнослужещ Джъстин Даниелс.

 

Американския военен ще има на разположение 9 месеца да разбере какво ядат в Полша освен пица- толкова е времето на ротация на целия американски контингент от 3 500 военни.

 

 

» Ние сме просто дружески сили, и това е мирна мисия. Искаме просто всички да са щастливи», — уверява Миранда Дейвис.

 

Какво ли е щастието в представите на НАТО не смеем и да гадаем, но военните учения, наричани мирни някак се блъскат и не звучи съвсем адекватно.

 

 

 

 

 

Мирната мисия за, която говорим наброява 2 500 единици военна техника и 4000 военнослужещи, които ще са разпределени в общо 6 държави. Освен Полша, късмета на натовско щастие ще изпитат още Балтийски страни, България и Румъния.

87 танка Abrams, 144 БМП Bradley, 18 самоходни гаубици, 419 джипове  Humvee. За доставката на целия този разкош са използвани 900 вагона.

 

 

 

 

 

» Ние много, много искаме да демонстрираме, че изпълняваме своите обезателства и подкрепяме стабилността в региона«, -заяви полковник Кристофър Нори, командир на 3-та танкова бригада от 4-та бойна пехотна дивизия от армията на САЩ

 

 

 

Усилена работа с пропагандата сред местното население- е задължителна, ако не и основна част от операцията » Атлантическа решимост».

В центъра на полския Жаган е организирана изложба на военната техника. Голяма част от нея е стара, но има и новички модели от последните доставки. Например бойната пехотна машина  Bradley, която по всичко изглежда, че е доставена направо от Близкия Изток.

За БМП  Bradley, за непросветените, можем да допълним, че например във войната в Ирак, са унищожили повече техника, отколкото танковете Abrams.

 

 

 

Въпреки натруфената тържественост по посрещането на натовксите гости, в Полша битуват и такива мнения- » В Полша трява да има полски войски, американските войски у нас не са на добро. Всяка армия освен полската, която се базира тук, е чужда- независимо какво казват властите. Всичко свидетелства, че не сме независима страна.

 

 

Да претвори идеите от Варшавската среща на върха на НАТО от лятото, се е заела в ускорен режим отиващата си администрация на Обама, напомняме, че грижата към НАТО беше проявена максимално, и където е възможно. Така например в Черна Гора ускориха ратификацията на протокола, по встъпване на страната в алианса, не забелязвайки нежеланието на народа да чуе за подобна възможност, с което предизвикаха опозицията да настоява още повече за провеждането на референдум, иначе докато мигнат, черногорци ще се окажат, новите членове, на голямото натовско семейство, което е известно с това, че не приема Не за отговор.

 

Бързането на Обама да свърши толкова много, подтиква към мисълта, че явно САЩ имат планове, които искат да продължат, иначе за какво им е тази цялата суетня. Новоизбрания президент Доналд Тръмп едва ли ще може да отмени поетите ангажимети от трудолюбивия си предшественик, а и военния бюджет на САЩ е одобрен за 5 години напред.

Състава на контингента в Източна Европа още не е окончателен- по-късно тази година се очаква да бъде попълнен и от бригада армейска авиация. 

И докато САЩ въоръжава с всички сили Европа, Русия води преговори по урегулирането на сирийския конфликт, които стартираха днес в столицата на Казахстан Астана. Е, от тук само можем да си направим извода, кой какви цели преследва, кой се бори за мир и кой иска война. Тъй като по всички правила на театралния жанр, всеки зрител знае, че когато едно оръжие е закачено на стената, то рано или късно ще гръмне. И независимо колко мирни названия имат мисиите и ученията на НАТО, не бива да забравяме, че те са военни. 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;