Полицията на Испания иззе от 10 до 12 хиляди единици оръжие, предназначени за продажба на терористите, в това число зенитни оръдия, способни да свалят самолети. Иззетото количество се оценява на 10 милиона евро на черния пазар.

 

 

 

По-рано, в Испания бяха задържани пет лица, влизащи в групировка, занимаваща се с продажбата на оръжия на черния пазар, на престъпни организации, включителни терористични.

Всички задържани ( 4 мъже и 1 жена)- испанци. Задържаните са закупували старо оръжие, ремонтирали го и го пласирали на черния пазар.

 

 

Арести са проведини в испанските региони Олота ( Жирона, Каталония), Лиендо (Кантабрия), Галдакано и Гечо (Биская). Освен това са открити работилници, където престъпниците са се занимавали с ремонт на стари оржия и подготовката му.

 

 

В неделя испанската полиция уточни, че сред иззетото оръжие са автоматични пушки CETME, автомати  Beretta, пистолети Astra и Star, едрокалибрени гранатомети и друг вид оръжия. Част от оръжието е работно състояние. Освен това са намерени и резервни части за различните видове оръжия и сума от 80 хиляди евро в брой.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полицията оставя 3 от задържаните в ареста, останалите 2-ма са със забрана за напускане на страната,

Следите на групировката са хванатаи по време на разследването на терористичното нападение над Еврейския музей в Брюксел на 24 май 2014 година, в резултат на който загинаха 4 души. Нападателят- френски жител от алжирски произход на име Мехди Немуш.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;