Заместник декана на факултета по световна икономика и световна политика към НИУ, експетът Андрей Суздалцев за бъдещите отношения между Русия и САЩ.

 

Според него, би било странно, ако бъдещият глава на Пентагона и другите кандидати за високопоставени длъжности биха били приятелски настроени към Русия. Той отбеляза, че в конгреса на САЩ антируските настроения са традиционни.

Здание Государственной Думы РФ на улице Охотный Ряд в Москве. Архивное фото

«Ако те се бяха изявили като привърженици на крепката дружба с Русия, би било странно, тях просто нямаше да ги утвърдят», — каза експертът.

 

«Руският елит, руската политическа класа трябва да разбира, че все пак основните интереси на САЩ и Русия си остават противоположни. Вашингтон ще продължи да отстоява еднополюсния свят, в който той взема главните, окончателните решения. И, разбира се, всички противоречия между нашите страни ще си останат, при това и на регионално ниво, и в Близкия Изток, и в постсъветското пространство, и в Азия, и в Европа. Тук ще се сблъскаме с тежки противоречия», — добави Суздалцев.

Джеймс Мэттис

Експертът отбеляза, че има перспектива за намиране на компромис и взаиморазбиране между страните, което не е било налице при администрацията на Обама.

 

«Руската тема, Путин, Русия, руската външна политика — в САЩ това е инструмент за вътрешна политика», каза експертът.

 

Според него, Русия е точката на сблъсък между демократите и републиканците в САЩ — тази тема, с помощта на която опонентите разчитат да «уязвят новия президент на САЩ», затова трябва да се отнасяме напълно спокойно към ситуацията.

 

«На този етап процесът не е излязъл от рамките и нормите. Това, което видяхме по време на обсъждането на кандидатурите в конгреса, това е естествен процес на сплашване помежду им», — отбеляза експертът.

Според него, САЩ постоянно търсят външни врагове, в това се състои и реалния американски политически живот.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ;