Вице-президентът на САЩ Джо Байдън призова Украйна да приложи максимални усилия в борбата с корупцията и изграждането на демократично общество, сравнявайки процеса в страната с полет към луната, съобщи изданието  «Апостроф«.

 

 

 

 

 

 

 

Привеждайки думите на президента Джон Кенеди, че САЩ не могат да отлагат полета към луната, Байдън заяви, че украинците също не могат да отлагат създаването на нова демократична държава.

 

 

По време на брифинг, след срещата с президента Петро Порошенко, американският политик отбеляза, че новата година ще бъде сложна за Украйна, и подчерта необходимостта, от провеждането на още реформи в разтерзаната страна, която практически се намира в хуманитарна катастрофа.

 

Посещението на отиващия си вице-президент на САЩ в Киев, формално е свързано с 25-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

 

Евросъюза и САЩ неведнъж изразяват разочарование от ситуацията с корупцията в Украйна. През декември Европейският съд констатира, че многомилиардната подкрепа от страна на ЕС, е дала ограничени резултати, а «борбата» с корупцията е застинала, тъй като правоохранителните органи не разполагат с достатъчно независимост, а олигарсите оказват значително влияние върху политическите партии.

През 2016 година, по индекса на възприемане на корупцията, според мнението на експерти от международното движение за противодействие на корупцията  Transparency International, Украйна се намира на едно ниво с Иран, Камерун, Прагвай и Никарагуа, а в изследването се отбелязва, че в Европа няма по-корумпирана страна от Украйна.

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;