Богатството на осем най-заможните хора в света е равно на всичко, което притежава 50 % от населението на планетата, това показват данните от изследването, проведено от благотворителната организация Oxfam.

Нищенка на одной из улиц города Владивостока. Архивное фото

Към 8-те най-богати хора на планетата са основателят на Microsoft Бил Гейтс — чиято стойност на активите е в рамките на 75 милиарда долара, екс-президентът на Inditex, към която компания влизат магазините за дрехи  Zara, Амансио Ортега ($67 млрд), американският предприемач Уорън Бъфет ($60,8 млрд), мексиканският бизнесмен Карлос Слим Елу ($50 млрд), ръководителят на Amazon Джеф Безос ($45,2 млрд), основателят на Фейсбук Марк Цукърбърг ($44,6 млрд), шефът на корпорация Oracle Лари Елисън ($43,6 млрд) и Майкъл Блумбърг ($40 млрд).

 

«Възмутително е, че такива средства за съсредоточени в ръцете само на няколко човека, докато всеки десети в света е принуден да оцелява с по-малко от два долара на ден. Неравенството съдейства стотици милиони хора да се намират в капана на бедността. Това разрушава нашите общества и подрива демокрацията», — цитира официалният сайт  Oxfam думите на изпълнителния директор на организацията Уини Бияним.

 

Изследването показа също, че в близките 25 години в света може да се появи първият трилионер. Според изчисленията на организацията, за да се изхарчи един трилион долара, трябва ежедневно в продължение на 2738 година да се изразходва по един милион.

 

Според данните на  Oxfam, днес седем от десет човека живеят в страни, в които за последните 30 години неравенството в доходите е нараснало. Според прогнози на организацията, ще се нужни около 170 години, за да може трудът на жените да се заплаща еднакво с този на мъжете.

 

Оxfam е основана в Оксфорд през 1942 г. за оказване помощ на гладуващите. Понастоящем това е международно обединение на 17 организации, работещи в над 90 страни. Целта на организацията е решаване на проблемите с бедността и свързаната с нея несправедливост в целия свят.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ;