Иран e разтревожен от сближаването между Турция и Русия по сирийския въпрос. Това на 14 януари пред агенция Anadolu заяви източник от МВнР на Турция, пожелал анонимност.

 

Дипломатът отбелязва, че след края на кризата със сваления руски Су-24 Москва и Анкара са започнали да работят заедно по проблема Сирия, но това е предизвикало недоволството на Техеран. Според източника, иранската страна решително е отхвърлила твърденията, че в неотдавнашния въздушен удар в района на операцията «Щит на Ефрат» са били ударени турски военни от безпилотни самолети на Иран.

 

Техеран не е доволен от турската военна операция в Сирия, защото иска събитията в региона да се развиват по ирански, а не по турски сюжет, — отбелязва дипломатът.

 

По-рано, на 13 януари се съобщи, че специалният представител на президента на Русия по Близкия Изток и страните от Африка Михаил Богданов е провел в Москва консултации със замминистъра на външните работи на Иран Хюсеин Джабери-Ансари и замръководителят на МВнР на Турция Седат Онал по подготовката за междусирийските преговори в Астана.

 

Наистина ли Техеран е разтревожен от сближението между Анкара и Москва по сирийския въпрос или горепосоченото е просто информационна плява?

 

Сергей Балмасов, експерт от Института за Близкия Изток: 

 

Руското военно-политическо ръководство с посредничеството на турски представители започна работа с реалната сирийска въоръжена опозиция, а не с марионетъчни фигури от Дамаск и Латакия. Повече от ясно е, че трябва заедно с Турция да се подели фронта на опозицията, защото ако воюваме с всички подред, може и да не постигнем положителен ефект

 

Но това предизвиква негативна реакция от страна на Иран, за който войната в Сирия — това е война практически с целия сунитски свят, а не само със Саудитска Арабия, както често се представя.

 

Отчитайки това, че в мюсюлманския свят сирийският конфликт в момента се възприема като борба на шиитския Иран срещу сунитските страни, то Москва има малко точки на сближаване с Техеран.

 

 

Не трябва да подхранваме илюзии по повод това, че Иран е наш стратегически съюзник. В момента Русия си сътрудничи с него за Сирия, но за иранците руснаците винаги ще бъдат противници по силата на историческите обстоятелства и конфликтите между двете страни в миналото, както и по отношение напрежението в други региони в момента — в Южен и отчасти в Северен Кавказ, Средна Азия.

 

Руската намеса в сирийския конфликт се възприема в Иран като възможност да се измести вниманието върху сунитските монархии. Затова не бива да сме изненадани, че всички опити на Русия да се излезе от сирийското «блато» ще се възприемат от Иран негативно.

 

Обидата на Техеран не бива да смущава Москва — не е в интерес на Русия да се кара с всички сунитски групировки, с тях трябва да се постигне споразумение. Впрочем, така е и с Турция: днес Анкара е партньор на Москва, но утре отново може да се превърне в противник, както често се случва в Близкия Изток.

News Front ПП

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;