Рекс Тилерсън, кандидатът на Доналд Тръмп за постта държавен секретар на САЩ, подготвя почвата за потенциален сблъсък с Китай. Заявлението на Тилерсън, че Китай трябва да бъде отстранен от изкуствените острови в Южно-Китайско море предизвика сериозна ответна реакция.

 

 

 

 

Китай настоява за суверенитет в Южно- Китайско море. Страната построи седем изкуствени остова на рифовете и скалите, снабдявайки ги с военни писти и зенитно оръжие.

 

 

» Ще се наложи да дадем ясен сигнал на Китай, че, първо, строителството на островите трябва да спряно, и, второ, да се забрани достъпът й до тези острови»,- заяви Тилерсън по време на слушанията по утвърждаването на кандидатурата му на постта държавен секретар на САЩ.

 

 

» Те ( ред. Китай) завземат, контролират или заявяват контрол над  територии, които по право не им принадлежат»

 

 

 

Подобни заявления със сигурност ще вбесят Китай, който държи крайно остра позиция, когато става въпрос за посегателство над суверенитета.

Миналата година международния трибунал изнесе решение, с което призна голяма част от териториалните претенции на Китай за недействителни, но това по никакъв начин не повлия на ситуацията: китайското правителство просто игнорира вердикта.

 

 

 

Си Цзин Пин няма да иска да изглежда слаб или мек, при сблъсъка с проявеният натиск от страна на САЩ, така че, аз действително се тревожа за началото на криза с Китай», -заяви Бони Глайзър, старши съветник по Азия от Центъра за стратегически  и международни изследвания.

 

 

 

 

» Китай не смята да позволи на САЩ да блокира достъпът до това, което е наша територия.»

 

 

 

 

 

Тръмп често напада Китай по време на предизборната си кампания, основно по икономически въпроси, а съвсем скоро си позволи да критикува Китай за подкрепата към Северна Корея през Twitter, но заявленията на Тилерсън, са абсолютно нова провокация, която едва ли ще остане незабелязана и без реакция от Пекин.

 

 

 

 

» Китай беше сдържан по отношение на всякакви туитове и заявления, надявайки се, че ще успее да стабилизира китайско-американските отношения»,- коментира Глайзър.- Китайците не се отказват от това, но в някакъв момент, е възможно Си Цзин Пин, да направи така, защото иначе проявата му на слабост, би могла да нанесе вреда на способността му да консолидира властта.

 

 

Тази година е от решаващо значение за Си Цзин Пин, тъй като изтича първият му мандат.

На изключително важния конгрес на Комунистическата партия, в края на годината ще се състои пренареждане на кабинета, и ще бъде избран приемник на Си Цзин Пин: лидерите ще се борят за възможността да назначат съюзниците си.

 

 

 

 

Рекс Тилерсън не уточнява, как САЩ ще блокира достъпа на Китай към островите в Южно-Китайско море, но експертите са единодушни, че за подобно нещо е необходимо задействането на една от формите на военно разгръщане.

 

 

 

 

» Блокирането на достъпа на Китай, да предположим, с помощта на американски военни кораби, ще провокира криза и военен сблъсък»,- каза Ашли Тауншенд, научен сътрудник на изследователския център на САЩ от университета в Сидни.

 

 

 

» Това е също така незаконно, според правилата, които прилага САЩ при провеждането си на сегашната политика към Южно-Китайско море».

 

 

 

 

По-агресивна позиция по отношение на това, какво Китай смята за своя териториална цялост, вероятно ще предизвика още по-голямо напрежение.

 

 

 

» Нито една държава не може да очаква от нас, че бихме могли да преглътнем нанасянето на вреда по нашия суверенитет, сигурност и интереси»,- съвсем категорично обозначи позицията си Си Цзин Пин по време на речта си през 2016 година.

 

 

 

 

А Рекс Тилерсън осъди Китай, за нежеланието на страната да обуздае ядрената програма на Северна Корея, заявявайки, че Китай разполага с «пълен контрол над това, което подкрепя правителството на Северна Корея»

 

 

» Ние не можем да приемаме повече празни обещания. Като тези, когато Китай заяви, че ще оказва влияние на Северна Корея относно провеждането на реформите, а в действителност, обещанията бяха дадени само, за да се не изпълняват.

Не може така да си затварямее очите, когато е нарушено доверието, което води до още по-лошо поведение.

Трябва да се приключи с това»,- заяви Тилерсън.

 

САЩ не познава  гордостта и психологията на Изтока. Такива гръмки фрази по отношение на Южно-Китайско море и Северна Корея едва ли ще заставят Китай да действа, по-скоро, биха изтълкувани като предизвикателство, лоши маниери и опит да ги «действат». Китай не търпи подобно «невъзпитано» поведение, още повече към себе си.

Американската риторика към Китай е твърде опасна, и би могла да попречи на усилията на администрацията на Тръмп  по развитието на отношенията между страните в други сфери.

» Не се сещам за нито едно възможно решение на северно-корейския ядрен въпрос, което да не включва сътрудничество между Китай и САЩ,- казва Тауншенд.- Но публично да се предизвиква Китай на дуел- не е най-добрата стратегия, ако искате да склоните някого към сътрудничество»

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;