Готов ли е Тръмп да свали санкциите срещу Русия?

 

Андрей Манойло, професор от МГУ, д-р на политическите науки, член на Научния съвет към Съвета за сигурност на Русия:

 

От контекста на неговите изявления следва, че той е имал предвид санкциите въобще. При всички случаи санкциите трябва да се свалят поетапно. Първата порция, според Тръмп, ще включва точно «свежите», въведени от Обама заради митичните кибератаки.

 

Тръмп може да отмени със свое еднолично решение и без да обяснява причините и мотивите си. Но да се отменят санкции просто така, безплатно — това не съответства на бизнес-стила и на бизнес-мисленето на Тръмп: за отмяната на тези санкции ще трябва да се потъргува. Напълно е възможно да няма моментална реакция на Тръмп, а той да се опита да представи на Кремъл търговско предложение, обозначавайки цената на тази стъпка.

 

С Украйна въпросът стои така. Тези санкции, които са наложени на Русия заради «неспазване на минските съглашения», могат да бъдат свалени от Тръмп и без да се засяга «Кримският въпрос» — ако неговата инициатива бъде одобрена от Конгреса.

 

Що се отнася до санкциите, въведени за Крим и по отношение на Крим, то тук са възможни различни варианти: по Крим Тръмп има минимум десет различни стратегии и тактически ходове, от които може да си избере която иска. Здравият разум подсказва, че той няма да бърза с Крим — в противен случай ще има големи проблеми с разярения Конгрес, който на този етап не е негов.

 

От друга страна, признаването на Крим — това е стока, която може да се «продаде» изгодно за големи пари, Тръмп за нищо на света няма да устои пред изкушението да се вмъкне в търг. А ако се вмъкне — то задължително ще «продаде» «стоката» — той е великолепен търговец.

 

Т.е., САЩ рано или късно ще признаят Крим за руски. След това санкциите по повод Крим и по отношение на Крим ще изгубят своята актуалност.

 

Що се отнася до сътрудничеството с Русия, Тръмп иска да покаже, че за половин година ще може да реши колосалния проблем с Русия, който не бе решен от неговия предшественик — Обама за осем години на управление. От скоростта на нормализация на отношенията с Русия зависи имиджът на Тръмп като ефективен политик. Русия може да му помогне в тази сфера, защото това е от интерес на Москва.

 

А с какво точно ще се занимава заедно с Русия, какви точно проблеми ще се решават заедно, то за Тръмп е все едно — можем заедно да учим латински. Но, разбира се, ако Русия «помогне» на САЩ в борбата с международния тероризъм, това ще позволи на Тръмп да получи допълнителни медийни дивиденти.

 

Що се отнася да новия пакет санкции — това едва ли ще помогне на Обама и неговите привърженици: обществото вече произнесе присъдата си по повод тяхната клинична диагноза. 

 

Какво още може да направи Обама за оставащите му дни?

 

Първо, може да предложи на Конгреса да предаде под негова юрисдикция актовете, чрез които той въведе санкции срещу Русия — тогава Тръмп ще трябва за тяхната отмяна да получи съгласието на Конгреса.

А това е проблем на този етап.

 

Второ, да постави чрез Конгреса мораториум, например за години или две, върху снемането на всички санкции, въведени срещу Русия за времето на неговото управление.

 

Тогава Тръмп ще трябва да употреби грамадни усилия, за да преодолее този мораториум. Ако не го преодолее, то санкциите ще се запазят неизвестно още колко време. А за това време, според противниците на Тръмп, Конгресът ще го «поизчука» и ще го направи по-сговорчив.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;