Плевнелиев: «Говорих от най-високата световна трибуна — подкрепям ЕС и НАТО, а Русия незаконно окупира Крим»

Цялото интервю на президента Росен Плевнелиев по «Хоризонт»:

 

В равносметка за петте години като държавен глава президентът Росен Плевнелиев заяви, че големи грешки в мандата си не е допускал. Той каза още, че е помогнал на държавата в един труден момент да намали зависимостите си от определени кръгове:

Помогнах на активното гражданско общество. Да, бях сам! Да, опирах се на съвестта си и носих отговорност за действията си. Мога най-честно да застана пред вас и да кажа – големи грешки в този мандат не съм допускал.

 

Едно от най-големите постижения на моя мандат е това, че в продължение на много месеци аз бях сам. Държавата се крепеше на мен. В тези моменти е изключително важно каква е личността на държавния глава и аз се чувствах на място, именно защото бях надпартиен, бях независим, действах по съвест.

 

В предаването «Неделя 150“ по «Хоризонт“ Плевнелиев отново заяви, че ще продължи да работи с политическите партии, но няма да се върне в парламента, нито ще прави своя формация.  Държавният глава не отрече възможността да се кандидатира за втори мандат на по-късен етап от живота си. Той коментира и позицията на новоизбрания президент Румен Радев за отмяна на наложените европейски санкиции на Русия:

Прочетох интервюто! Запознах се много внимателно със съдържанието. Разбира се, по най-добронамерения начин, когато се видим с президента Радев на 22-ри, в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция. Тук има две неща, които са много важни!

 

Когато продължаваме да твърдим, че Крим «де юре“ е украински,  но «де факто“ е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен!

 

Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички!

 

Плевнелиев припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като «акт на въоръжена агресия“ и «незаконна окупация“. Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд.

 

Прагматичност – да, решения — да, реализъм — да, но в основата на всичко това трябва да бъдат ценностите, моралът, върховенството на правилата, които са задължителни за всички! Именно за това няма как  да се съглася със ситуация, при която ние казваме:

 

“Ами вижте, тук гледаме едни таблички, в които губим едни милиарди и, понеже губим едни милиарди, дайте сега да се съгласим с най-голямото безобразие, което по-скоро ни води в посоката на война, а не на мир.

 

Президентът изтъкна, че по време на мандата си е подкрепил всяко решение на ЕС и на НАТО, което е за диалог с Русия, но твърдо стои зад върховенството на закона и човешките права.

 

Моя теза, която аз изказах от най високата трибуна на планетата и то многократно, а именно ООН:

 

«Днес ние имаме рекорден брой кризи. Всяка една от тях, която и да е, ако я проследим назад във времето, до момента, в който тя е създадена,  до момента, в който тя започва да се случва, всяка една от кризите е плод на някой, който е нарушил човешките права и свободи или върховенството на закона».

 

Никой не иска да се връща към нова студена война, убеден е Плевнелиев, според когото сме на един съвсем нов етап в развитието — „студен мир“, в който се връщат много методи от студената война като противопоставянето, олигарсите и използването на енергията като оръжие, а не като стока.

 

Във времето на студен мир, ние сме свидетели и на изключително много замразени конфликти около България. В зоната на Черно море имаме редица замразени конфликти, в които държави нямат  контрол върху част от територията си!

 

Например в Грузия, например в Украйна, например в Нагорни Карабах, в Преднистровието  всеки един от тези замразени конфликти е иновация на Русия и, за съжаление, дестабилизира трайно и поставя държави в зависимост. Каква е съдбата на хората там? Колко фабрики се строят в зони на замразени конфликти?

 

Кой ще инвестира в Донбас или в Южна Осетия? Защо осъждаме тези хора да бъдат в зона на извънредна нестабилност за десетилетия напред и бедни. Виждам нарастващия брой замразени конфликти. Очаквам от новоизбраният български президент да се противопостави.

 

Единственият начин да решиш един проблем е да не го заметеш под масата, а да го посочиш. Това правех. Много не ме разбраха.

Президентът изтъкна, че не е нарушил Конституцията като е отказал да назначи трето служебно правителство:

По принцип, оценката за импийчмънт, специално в този случай, дойде от един бивш президент на България, който до момента не е казал абсолютно нищо коректно по мой адрес! Лично аз трудно бих приел тази оценка, още повече, че спазих Конституцията. Гордея се, защото действах отговорно за България. Защо спазих Конституцията?! Защото в нея няма срок, след като бъде приключена конституционната процедура, държавният глава да назначи служебно правителство.

 

Плевнелиев глава припомни, че няма президент на страна-членка на ЕС, който да се кандидатира за трети мандат.

 

На държавния глава не са необходими повече права по Конституция, тъй като е „по-скоро в категорията на  силните президенти“ в ЕС, тъй като е избиран пряко от народа, а не от парламента на страната си, заяви Плевнелиев и изтъкна, че никоя държава-членка на ЕС, освен България, няма вицепрезидент.

 

Същевременно, той има глас! До края на живота си е силен, защото е бил избиран от народа. На един държавен глава му отива цял живот да има позиция, да казва истината! 

 

Президентът е разговарял със заместника си Маргарита Попова след телевизионното интервю, в което описа дълбочината на разрива помежду им:

 

Двамата с Маргарита Попова съзнаваме много добре, че над нас е и народът, и президентската институция, и Конституцията. Не ни отива, особено в последните дни от мандата, да излъчим погрешен сигнал към народа. С Маргарита Попова ще си тръгнем различни, но заедно.

 

Плевнелиев оцени по достойнство свършената от Попова работа на поста, както и различните позиции между него и заместничката му когато той свали доверието си от кабинета „Орешарски»:

Ние всички трябва да се поучим, че в демокрацията различните позиции не бива да водят до конфронтация дотолкова, доколкото се излагат с аргументи и доколкото разликите може да допринесат и за по-голямо многообразие.

 

Държавният глава заяви, че не съжалява, че е подписал указа, с който Сотир Цацаров беше избран от ВСС за главен прокурор. По думите му, оценка на мандата на Цацаров ще дадат гражданите. Президентът се обяви за повече граждански контрол върху институциите и припомни, че вече е имало проверки срещу и него. Той изтъкна, че не възразява да бъде подложен на нова. Относно проверките за «Белене», той коментира:

 

За Делян Добрев не знам и не мога да преценя, но поставям една въпросителна, най-малкото разсъждавам логически като човек, като математик и като прагматик. Ама, извинете, във всяка една демократична институция, над 15 000 лева, вие трябва да правите обществена поръчка, трябва да имате договор, иначе отиваме на прокурор. Добре,  «Белене» не е 15 хиляди лева, а до момента са над 3 милиарда лева и ние установяваме, че няма договор и се чудим дали е имало обществена поръчка. Е, кой е виновен за това? Делян Добрев ли?

Президентът припомни, че заедно с правителството на Марин Райков е работил за създаване на правила, така че да се диверсифицират банките, в които стоят държавните пари, а още като министър на регионалното развитие е разработил система за прозрачност в обществените порички, благодарение на която строежът на АМ „Тракия“ е бил в пъти по-евтин.

Работих посветено, дадох много, не взех нищо. Всеки е добре дошъл да провери това!

 

Плевнелиев изтъкна, че винаги, когато има скандали в съдебната система се говори за реформи. Негова проверка показва, че в момента се говори за пета реформа:

 

За мен реформата вече не е най-важната думичка. Да! Реформата трябва да се случи. Но, има една единствена думичка оттук нататък и тя е „резултати“, резултати, които да водят до повече справедливост. Ако няма повече справедливост, ако резултатите продължават да бъдат само скандали, наистина ще имаме огромен проблем. Народът не може да търпи повече.

 

По повод медийните атаки срещу него Плевнелиев коментира, че не е бил препоръчван от кръга «Капитал» и допълни:

 

Това са едни лепенки. Нагледах се на медийни империи, на тролове, на едни или други тези. Вече 4 любовници ми спретнаха, да не са и повече. Не ги броя. Но аз спя спокойно, защото съм верен на жена си, защото си обичам децата, защото не съм взел един лев и защото не съм зависим.

 

Той изтъкна, че зависимостите във властта личат по обществените поръчки и по назначенията и подчерта, че в президентската институция и съставените от него две служебни правителства не е имало скандали за зависимости като пожела същото и на наследника си на поста.

Коментари:

Зареждане ...