В отговор на хакерската атака, на която бе подложен Джон Подеста и Националният конгрес на демократите, Обама изгони от Америка 35 руски дипломати и се разпореди да се запечатат вилите на РФ в Лонг Айлънд и по крайбрежието на Мериленд.

 

Външният министър  на Русия Сергей Лавров предупреди, че ще бъдат изгонени 35 американски дипломати. Но Путин влезе в играта, отказвайки да отговори на прогонването на руските дипломати от САЩ и покани работещите в Москва представители на американските дипломатически мисии, а също децата им, на коледни и новогодишни тържества в Кремъл.

 

 

«Гневът убива и разумните. Краткият отговор отклонява гнева, а оскърбителната дума възбужда ярост» , — се казва в Книгата Притчи Соломонови.

 

«Великолепен ход, — написа в своя Туитър новоизбраният президент Тръмп. — Винаги съм знаел, че Путин е много умен!»

 

От  лагера на нашите русофоби се чува скърцане със зъби.

 

Напълно е очевидно, че Путин вярва в следното: управлението на Тръмп открива пред Русия перспективи за подобряване на отношенията със САЩ. Той желае това, както и болшинството американци. В края на краищата, Хилъри Клинтън, обвинявайки Тръмп, че е «марионетка на Путин», изгуби изборите.

 

В такъв случай — реално ли е да се избегне студената война-2 между Русия и САЩ?

 

Това въпрос повдига редица други въпроси.

Кой носи отговорността за това,че 25 години след като Роналд Рейгън и Михаил Горбачов си стиснаха ръцете, днес двете супердържави достигнаха до такова нажежаване на враждебността?

 

На какво се дължи студената война-2?

Да видим един репортаж: Путин разполага ядрени ракети в Калининград — анклава между Полша и Литва.

Това е истина. Но кой започна тази ескалация?

 

Джордж Буш-младши стъпка споразуменията. Обама разположи противоракетни установки в Полша. След нахлуването в Ирак Буш-младши разположи части на НАТО в държавите от Балтика в нарушение на обещанията, дадени към Горбачов да не разполага войски на НАТО в Източна Европа, ако оттам си отиде Червената армия.

 

През 2008 г. Русия нахлу в Грузия, казва Джон Маккейн.

Русия направи това след като Грузия  нахлу на териториите на отделилите си от нея провинции Южна Осетия, в резултат на което загинаха руски миротворци. Путин изтласка грузинците от териториите, окупира част от Грузия, след което изведе войската си.

 

Русия се застъпи за сирийския лидер Асад, подложи на удари поддържаните от САЩ въстаници и участва в клането в Алепо, четем в друг репортаж.

 

Но кой започна тази зловеща гражданска война в Сирия?

 

Нима не бяха това нашите съюзници от държавите от Залива, а също Турция и самите ние, които подкрепяхме въстанието срещу режима, бивш съюзник на Русия в продължение на десетилетия и даващ възможност на Русия да има единствената военно-морска база в Средиземно море?

 

Не използвахме ли самите ние същото право да помогнем на съюзника, когато изпратихме 500 хиляди военни в Южен Виетнам срещу въстанието на Виетконг, зад което стояха Ханой, Пекин и Москва?

Точно така постъпват съюзниците.

 

 

Един въпрос остава без отговор: защо ние подкрепихме свалянето на Асад, ако имаше голяма вероятност този, който го замени да бъде ислямист и убиец на сирийските християни?

Казват ни, че Русия е извършила агресивен акт срещу Украйна, нахлувайки в Крим.

 

Но Русия не е нахлувала в Крим. За защитата на базата на своя Черноморски флот Русия извърши безкръвен преврат, но направи това едва след като подкрепените от САЩ сили свалиха избраното от народа правителство в Киев .

 

Крим е бил част от Русия още от времето на Екатерина Велика, т.е. от 18 век, а руско-украинските отношения се коренят от времето на кръстоносците. От кога този регион е част от жизнените интереси на САЩ?

 

 

Що се отнася до подкрепата на Путин към сепаратистите от Донецк и Луганск, то става дума за «роднини», захвърлени след като неговата страна престана да съществува. В голяма част от бившите 13 съветски републики, които днес са независими държави, живеят много руснаци.

 

Нима считате, че Путин няма право да прояви интерес към бившите си сънародници?

 

За разлика от американския елит, Путин е етнонационалист в епоха, в която племенните инстинкти избутват транснационалните в качеството им на движеща сила на бъдещето.

 

Казват ни, че Русия подкрепя европейските десни и партиите, които са против Европейския съюз. Но нима нашият Фонд за подкрепа на демокрацията не помогна да се сменят режимите на Балканите и в бившите съветски републики?

 

 

Излиза, че ние осъждаме Путин за това, което сами първи сме направили.

 

Ще кажа още: популистките, националистическите, сепаратистките партии от Европа, както и тези, които са срещу ЕС, възникнаха без каквато и да било помощ и печелят, ако изборите са свободни.

 

 

Суверенитетът,  независимостта, възстановяването на националната идентичност — всичко това е изключително важно за тези партии, защото ЕС осъществява мека диктатура над държавите им.

 

Ние победихме в студената война между комунизма и капитализма, между еднопартийната диктатура и свободното общество. Но в новата схватка етнонационалната държава побеждава над мултикултурализма, мултиетническата, мултирасовата, мултиезиковата «универсална» нация, чийто аватар бе Барак Обама.

 

Путин няма никакво намерение да ни унищожава или завоюва — нито нас, нито Европа. Той иска Русия, нейните интереси, нейните права като велика държава  да се уважават.

 

Той не се разпорежда като стопанин в нашия двор, ние се разпореждаме в неговия двор.

 

 

Най-голямата грешка, която може да извърши президентът Тръмп — е да даде кормилото на русофобите.

 

Те ще ни замъкнат в нова студена война, която може да бъде с такива огромни загуби, както първата, но да не завърши толкова мирно като нея.

 

Протегната от Рейгън ръка към Горбачов постигна желания резултат. Тръмп няма да изгуби нищо, ако протегне ръка на Путин.

И ще спечели вероятно много.

 

Автор: Патрик Бюканън, американски политик и публицист, в  1969—2000 г — идеолог на крайно дясната фракция на Републиканската партия. През 1969—1974 г. помощник на президента Ричард Никсън. През 1974 г. — съветник на президента Джералд Форд. През 1985—1987 г — ръководител на отдела за връзки с обществеността в администрацията на президента Роналд Рейгън. Радиоводещ, журналист, писател.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;