Избранный президент США Дональд Трамп на встрече с избирателями. Архивное фото

До встъпването на Тръмп в длъжност остават броени дни. Във военните среди на САЩ възникват все повече въпроси — какви промени ще направи новата администрация на Белия дом.

Избранный президент США Дональд Трамп. Архивное фото
Изминалата година беше една от най-дейните и тежки за войските със специално предназначение на САЩ. Бойците от спецназа на САЩ през 2016 г. действаха в 138 страни. Малко повече от половината от разположения извън САЩ персонал (55 %) бяха насочени към изпълнение на мисии в региона на Големия Близък Изток, 17 % работеха в Африка, 13 % — в Европа.
Във всеки един от дните на 2016 г. около осем хиляди американски спецчасти едновременно изпълняваха операции в 90 държави по света.
Основните функции на специалните части са събиране на разузнавателна информация, обучение на местните сили, ликвидиране и завземане на цели, освобождаване на заложници. През 2015 г. генерал Раймонд Томас, началник на Главното управление на войските със специално предназначение към Министерството на отбраната на САЩ, се оплака, че има ограничения при провеждането на операциите по света и че почти ежедневно се отлагат по десет операции, одобрява се само една.
Само в Афганистан през 2016 г. силите със специално предназначение на САЩ са провели 350 операции, ликвидирали са 50 лидери от Ал Кайда и ИД и са «отстранили» 200 редови членове на тези групировки.
Възходът на силите със специално предназначение започва след 11 септември 2001 година, свалянето на талибаните в Афганистан и нахлуването на Коалицията в Ирак.
Към 2010 година спецназът на САЩ бе разположен в 70 държави.
Изминаха само шест години, а броят на страните, в които действа спецназът на САЩ, нарасна два пъти. Броят на войските със специално предназначение нарасна от 33 хиляди човека през 2001 година до 69 хиляди през 2015, а бюджетът — от 2.3 млрд долара през 2001 г. до 10.4 млрд долара през 2016.
«Миротворецът» Обама се каза подарък от съдбата за спецназа и глобалната експанзия на специалните операции.
В края на миналата година Обама разшири пълномощията на Съвместното командване на специалните операции на САЩ в борбата с тероризма, създавайки част под името Counter-External Operations Task Force, която получи правото да провежда операции срещу терористични групировки по целия свят, а не само в зоните на «горещите» конфликти. Под операции се разбира ликвидирането на терористи и техните мрежи, ако те представляват заплаха за интересите на Запада.
Тези няколко подчертани думи в предното изречение не ги подминавайте — «заплаха за интересите на Запада»…
Сега си представете всички последствия от това.
Джеймс Мэттис

Генерал Раймонд Томас отбелязва, че в последно време САЩ са станали свидетели на появата на нови и разнообразни заплахи. Освен всички останали, той вижда заплаха в «експанзионистичния във военно отношение Китай, все по-непредсказуемата Северна Корея, реваншистката Русия, заплашваща интересите на САЩ в Европа и Азия, както и Иран, който продължава да разширява влиянието си в Близкия Изток, разпалвайки сунитско-шиитски конфликт».

 

Ръководителят на спецназа на САЩ счита, че «недържавните играчи още повече объркват този пейзаж, използвайки терористичните, криминалните и въстаническите мрежи, които разрушават системата на държавното управление…Силите за специални операции обезпечават асиметричните възможности и реакцията срещу тези призиви».

Зад обтекаемите обяснения се крие почти зловеща картина.

Светът е в попаднал в мрежата на експанзионистичната политика на САЩ.

Точка.

Диалектиката на общественото развитие, обаче, подсказва, че това не може да продължава вечно.

Това последното е абсолютно сигурно.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;