Специалните части на САЩ очакват с нетърпение встъпването на Тръмп в длъжност. През декември Тръмп по време на речта си в Северна Каролина заяви, че САЩ ще се концентрират върху борбата с тероризма и разгрома на ИД, а не върху свалянето на правителства, и че «зелените барети» на САЩ ще имат много работа — те ще продължават да действат според своя девиз — «Да освобождават угнетените».

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

През декември 2015 г. Тръмп заявяваше, че Обама е направил грешка, изпращайки в Ирак 200 военнослужещи от специалните части на САЩ за борба с ИД. Според Тръмп, трябвало е да се изпратят повече специални части, а това да се направи тайно, а не както Обама, който обяви публично за това.

 

Представителите и ръководството на спецназа, а също членовете на Конгреса нееднократно твърдяха, че непрестанната война в продължение на 15 години е наложила своя отпечатък върху войската, а спецназът вече трудно се справя с нарастващото натоварване, защото основните операции в «сивата зона» се провеждат точно от него, а не от армията. Хората са изморени, постоянно са в стрес и «прегоряха» от работа. Бойците от спецназа на САЩ практически не са имали отдих за всичките тези 15 години.

 

 

Очаква се, че Тръмп или ще увеличи броя и финансирането на спецназа, или ще намали глобалния размах и броя на операциите.

 

Всъщност, въпросите около интензивността на работата на спецназа ще се решават от двама човека в администрацията на Тръмп: предполагаемият министър на отбраната генерал Джеймс Матис и съветникът по национална сигурност генерал Майкъл Флин.

 

Последният е бил директор на разузнаването към Обединеното командване на специалните операции в периода от юли 2004 до юни 2007 г. Казват, че заслуга на Флин е, че при него специалните части са станали годни не просто да провеждат еднократни мълниеносни операции, но и да изпълняват десетки мисии за една нощ. Така те се били превърнали в работеща военна машина.

 

Генерал Матис се слави със своята агресивност, затова особено «затишие» от страна на Матис и Флин не бива за очакваме.

 

 

Генерал Джеймс Матис. 2011 год

 

Думите на Тръмп, че САЩ повече нямат намерение да свалят правителства, не бива да ни обнадеждават. Силите със специално предназначение работят главно там, където правителствата вече са паднали, а в страните има война и цар хаос.

 

Тръмп твърди, че планира да въведе ред във финансите на Пентагона и да съкрати ненужните разходи. В спецназа, както и във всяка държавна структура, се отнасят с голяма тревога и към най-малката вероятност от съкращаване на бюджета.

 

От друга страна, предполага се, че на спецаза ще им се развържат ръцете и ще има по-малко ограничения при прилагането на сила, защото Тръмп ще се съсредоточава в борбата с тероризма и ИД. А това се приветства вътре във войската.

 

Днес бойците от специалните части на САЩ се отнасят негативно по отношение правилата за водене на бой, неодобряват и своята малобройност в Ирак и Сирия, считайки, че тя буквално им е завързала ръцете при провеждането на операции по ликвидиране ръководството на ИД.

 

С идването на Тръмп на власт, както те се надяват, всичко може да се промени кардинално.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;