САЩ официално преименуваха програмата за военна помощ за европейските съюзници в «Европейска инициатива за сдържане», съобщи шефът на Пентагона Аштън Картър.

 

Американские военные. Архивное фото

«Нашият последен отбранителен бюджет (за 2017 г.) предполага значително по-голямо финансиране на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността, тя е преименувана вече в Европейска инициатива за сдържане», — каза Картър по време на речта си в Центъра за международни стратегически изследвания във Вашингтон.

 

 

Военнослужащий армии США во время учений в Германии. Архивное фото

«Над 20 години нямахме нужда да правим сдържането на Русия наш приоритет — сега го правим. Затова САЩ засилват военното си присъствие в Европа, за да бъдат по-гъвкави в отговор на заплахата, която може да представлява Русия», — поясни министърът.

 

По-рано представители на Пентагона вече признаха, че програмата за военното присъствие около границите на Русия, създадена за «успокоение на съюзниците от НАТО, фактически е започнала да изпълнява задачи по военното сдържане на Русия. Сега това намери отражение и в наименованието на програмата.

 

Разгрузка военной техники из США в немецком городе Бремерхафен. Январь 2017 года

 

Бюджетът на Пентагона за 2017 финансова година предполага ръст на разходите за изпълнение на т.нар. Инициатива за обезпечаване на европейската сигурност в рамките на 3.4 милиарда  долара. Годишно тази сума по-рано беше в рамките на 789 милиона долара. Освен това, още около 900 милиона долара ще бъдат насочени към други ведомства, в това число към държавния департамент за «сдържане  на руската агресия».

Истребитель ВВС США F-22 Raptor на авиабазе Зокняй, Литва. Архивное фото

В рамките на тази програма в страните от Европа около границите на Русия ще бъдат разположени 3-5 хиляди военнослужещи от НАТО, а също военна техника и оборудване. Както заявяват от алианса, тези  мерки се предприемат в отговор на «агресивните действия» на Русия, под което се разбира политиката на Русия по отношение на Грузия през 2008 г. и Украйна през 2014 г.

 

В края на декември руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че групировката на НАТО около границите на Русия за десет години се е увеличила три пъти, а около западните граници — осем пъти.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;