Твърдата антируска риторика, която демонстрира кандидатът за поста ръководител на Пентагона Джеймс Матис по време на слушанията в сената, е отражение на американските политически реалности — да се възприема Русия като главен съперник, счита руски експерт.

 

По време на слушанията в сената Матис нарече Русия главна заплаха за сигурността на САЩ, заяви за необходимостта да се укрепва НАТО заради действията на Русия и да се развива системата на ПРО. Генералът в оставка заяви също за необходимостта да се създаде стратегия за противодействие на Русия. Сенаторите се съгласиха да разрешат на Матис да бъде издигнат на поста граждански министър на отбраната, заобикаляйки съществуващите правила.

 

«Да се очаква, че някой от ръководителите на външнополитическото ведомство или отбранителното министерство в бъдеще ще бъдат руски приятели, е напълно наивно, това няма да се случи», — каза директорът на Института за САЩ и Канада към РАН Валерий Гарбузов.

Кандидат на пост главы Пентагона Джеймс Мэттис. Архивное фото

Той отбеляза, че кандидатът за длъжността министър на отбраната изначално е бил достатъчно твърд човек, който е решавал всички въпроси от много твърди позиции, особено по отношение на Русия.

 

«Допускам, че не си е кривил душата, говорейки това», добави Грабузов.

Експертът подчерта, че заедно с антируските си позиции в изявлението на кандидата за поста глава на Пентагона се е чуло и желанието да се води диалог с Русия.

Генерал Джеймс Мэттис. Архивное фото

«Ако Русия и САЩ водят диалог от позициите на прагматизма, това е нещо, което е добро. А практическата политика, ще видим, считам, че, независимо от всички тези изказвания, бъдещият кабинет на Тръмп ще действа преди всичко, изхождайки от позицията на прагматизма. И ако нещо не им харесва в позицията на Русия, те ще заявят открито това, както и ще действат по същия начин. 

Очакванията, че руско-американските отношения ще се преобърнат на 180 градуса, са илюзия», — завърши Гарбузов.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ;