Гора Ай-Петри в Крыму. Архивное фото

«Съществените промени в отношенията между Русия и САЩ ще имат сериозни и тежки последствия за вътрешната и външната политика на Украйна, а също за икономиката на страната заради нейната зависимост от международната и двустранната западна финансова помощ и ключовата роля на институциите на Запада в реформирането на държавните структури в страната», — се казва в документа.

 

Аналитиците отбелязват, че, доколкото новата администрация на САЩ няма да започне да действа преди 20 януари, сега те могат да правят само предположения относно бъдещите им политически стъпки

Дональд Трамп. Архивное фото
Резултатите от президентските избори предизвикаха опасения, че потенциалното «споразумение» между Вашингтон и Москва може да деведе до неопределеност и снижаване на подкрепата от страна на САЩ за страните от Източна Европа. Освен това, изявленията на новоизбрания президент Доналд Тръмп по време на президентската надпревара и след изборите, а също някои от неговите назначения предизвикват безпокойство в Украйна, се казва в доклада.
От икономическа гледна точка най-негативен би бил сценарият при анулирае на текущата програма за кредитиране от МВФ в замяна на реформи, която трябва да продължи до 2018 г.
«По някои пунктове властите в Украйна едва успяваха да удържат програмата на повърхността, защото икономическите интереси на Украйна пречат за пълното изпълнение на условията на програмата. В решението на МВФ да подкрепя Украйна имаше и политически елемент», — се казва в доклада.
Надежда Савченко с флагом Украины. Архивное фото
Дональд Трамп с клюшкой для игры в гольф

Украинские военнослужащие на позициях в районе Донецка

Важно е да се отбележи, че основният сценарий за Украйна, според експертите, е продължаване кредитирането на страната от МВФ . Нещо повече, те пишат, че шансовете да се изпрати нов транш в края на януари или началото на февруари са нараснали в последно време.
«Независимо от това горещите дискусии по външната политика вече започнаха в Украйна по повод избирането на Тръмп и вероятно ще доведат до корекция на украинските политически позиции през 2017 г.»,  — се казва в документа.
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;