В близките дни цялото внимание на Кремъл ще е насочено към столицата Казахстан Астана и подготовката по преговорите за Сирия. Сега е повече от важно срещата да не се провали, и постигането на примирие. И ако всичко върви нормално, 23 януари може да се превърне в решаващ ден за сирийската криза.

 

 

 

 

» Трябва да се проведе първата среща за цялото време от началото на войната между властите и въоръжената опозиция»

 

Самата идея по организацията на преговорите между страните на сирийския конфликт в Астана се появи в края на миналата година, след като беше създадена тройката Русия- Турция- Иран, и от тогава работата по подготовката е в пълна сила. Срещата е насрочена за този понеделник, 23 януари.

 

 

 

Целта е ясна: постигането и подписването на примирие, което може да стане деисйтвително повратен момент в шестогодишната война.

 

Сирийското урегулиране ще бъде дълъг и сложен процес- Русия, както и Дамаск не са заинтересувани в разделянето на страната ( нито юридически, нито фактически), което значи, че предстоят най-сложните преговори между различни отряди, групи, обшини и техните външни покровители. Но, ако преговорите по Сирия се водят в условия на подписано примирие- това вече ще е сериозен напредък.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;