Чиновниците от украинското правителство се опитаха да помогнат на Хилъри Клинтън и да попречат на Тръмп, публично поставяйки под съмнение  неговата пригодност към тази длъжност. Те дори разпространиха документи, посочващи съпричастността на близкия съветник на Тръмп към корупция, говореха за разследвания по това, но всички управляващи в Украйна клюмнаха след резултатите от изборите.

 

Украинската администрация помагаше на привържениците на Клинтън да търсят компрометираща информация за Тръмп и неговите съветници, както показва разследването на  Politico.

Украинско-американски чиновник, работещ  като консултант в Националния демократически комитет, се е срещал с високопоставени официални лица в посолството на Украйна във Вашингтон, за да разобличи връзките между Тръмп, ръководителя на неговата предизборна кампания Пол Манафорт и Русия, твърдят хора, непосредствено запознати със ситуацията.

 

Действията на Украйна въздействаха по време на предизборната надпревара, защото те провокираха оставката на Манафорт и засилиха риториката, че Тръмп уж е тясно свързан с Русия.

 

Администрацията на Петро Порошенко твърди, че страната е запазила неутралитет по време на изборите в САЩ.

 

Но разследването на Politico откри доказателства за намесата на украинското правителство в предизборната гонка, които нарушават дипломатическия протокол, който предписва на правителството да се въздържа от намеса в изборите на други страни.

 

Украйна до този момент можеше да се похвали с тесни връзки с администрацията на Обама. Чиновниците на Украйна сега са разтревожени, че тази ситуация може да се промени при Тръмп, чийто екип изрази нееднозначното си отношение — от съмнения до дълбок скептицизъм — към режима на Порошенко, давайки при това необичайно приятелска оценка на Путин.

 

Порошенко се старае с всички сили да промени тази динамика, подписвайки неотдавна договор за 50 хиляди долара на месец с вашингтонска лобистка фирма, имаща добри връзки с републиканците, за да организират срещи с официални лица от американското правителство с цел «укрепване отношенията между Украйна и САЩ».

Разкриването на данните относно действията, които са били насочени срещу Тръмп, могат да усложнят в бъдеще тези опити.

 

«Все по-сложа и по-сложна е ситуацията за Украйна», — казва Дейвид Меркел, старши научен сътрудник към Атлантическия съвет, помагащ да се преразгледат отношенията на Америка с Русия и Украйна, работил в Държавния департамент при Джордж Буш-младши и в Съвета за национална сигурност.

Автори: Kenneth P. Vogel, David Stern

Превод и редакция: Пeтя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;