Водещ: Русия наистина ли «хакна тези избори»?
ДЖОН БОЛТЪН, бивш постоянен представител на САЩ към ООН: Няма никакви съмнения, че Русия се е опитвала да се намеси в изборите. Обаче познавам нито един човек, който наистина да е видял доказателства за това — не просто голословни доклади, а реални доказателства — и да не стигне по подобен извод. Според мен, отнасяме се прекалено емоционално към фразата «проби изборите».
Ако бяхме попитали преди година какво означава това, никой нямаше да може да каже: става дума само конкретно за гласуването и за преброяването на гласовете в деня на изборите. Изборите трябва да се разглеждат като цялостен процес.
Възмущението тук произлиза от следното: всяко усилие от страна на което и да е чуждестранно правителство, което цели да окаже влияние върху нашит избори — това е атака над конституционната система.
Считам, че трябва по-широко да погледнем тази конкретна руска намеса като последната от дългия списък от кибердейността на Русия, насочена към намеса в делата на САЩ. Това важи и за Китай. Става дума за значително по-сериозен проблем, а не просто по повод изборите.
Главната  причина е тази — защо Русия или Китай, Иран или Северна Корея считат, че това може да им е от полза. А причината е следната: в продължение на осем години Обама не предприе почти нищо. Затова в киберпространството, както и в реалния живот трябва да се създаде структура за сдържане, която да убеди потенциалните престъпници, такива като Русия, че участието в подобна дейност ще им струва значително повече, отколкото неучастието. Затова санкциите  са добър вариант, но недостатъчен.
Водещ: Да, Хилъри Клинтън искаше нейният опонент да бъде Доналд Тръмп. Така и се случи, но тя изгуби. Много хора твърдят, че Путин се е намесвал в изборите, за да стане Тръмп президент. Защо Русия, защо Путин иска Тръмп да стане президент? Каква може да им е изгодата?
ДЖОН БОЛТЪН: Това не го разбирам съвсем, не схващам логиката. Ако аз бях единовластен управляващ на Русия, то бих искал американски президент да бъде някаква слаба личност, подобна на Хилъри Клинтън.
Струва ми се, че си струва да се опитаме да съвместим в главите си следните две мисли: първо, Русия наистина се опита да се намеси в изборите чрез киберпространството и различни други методи. Второ, администрацията на Обама, Демократическата партия, новинарските медии — всички те искат да представят поражението на Хилъри като резултат от въздействието на някакъв външен фактор.
Джулиан Асанж не е платен от Русия агент, не знам защо се създава усещането, че той е такъв. Този човек е крадец, той се занимава точно с това. Не е правилно да се мисли, че той може публично да сподели за своите реални източници. Той каза, че негов източник не е била Русия. Е, вероятно Русия не е била негов източник, но кой е бил източник на неговия източник? Според мен той е враг на Америка и към всичко, което говори, трябва да се отнасяме с подозрение.
 В ефир на 10 януари 2017 г.
News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ;