Независимо от призивите на Вашингтон, Великобритания и Франция решиха да отложат разглеждането в Съвета за сигурност към ООН на въпроса за въвеждането на санкции срещу Сирия до идването на власт в САЩ на Доналд Тръмп, пише Foreign Policy.

Государственный флаг США. Архивное фото

През декември, буквално няколко седмици преди инаугурацията на новоизбрания президент, главните съветници по национална сигурност на президента Барак Обама се подготвяха за финалната схватка с Русия на световната сцена, отбелязва изданието.

 

Постоянният представител на САЩ към ООН Саманта Пауър убеждаваше ключовите европейски съюзници на Вашингтон — Лондон и Париж, да съдействат за приемането на отдавна отлаганата резолюция, която би подложила на санкции сирийското правителство за «използването на химическо оръжие» в конфликта.

Здание Конгресса США на Капитолийском холме в Вашингтоне. Архивное фото

Администрацията на Обама настояваше Съветът за сигурност към ООН колкото се може по-бързо да гласува, за да «привлече към отговорност» президента на Сирия Башар Асад и неговите привърженици, пише авторът на статията.

 

Тази стъпка трябваше да хвърли предизвикателство към Русия, която по-рано нарече текста на резолюцията неприемлив и без съмнение щеше да наложи вето. Но САЩ получиха отпор точно от тези страни, от които най-много очакваха подкрепа. Британия и Франция, които винаги активно се застъпваха за санкции, проявиха внезапна нерешителност и започнаха да бавят гласуването на резолюцията.

«Първоначално те се оправдаха с Рождество, а след това с Нова година, направиха същото още веднъж и в началото на януари», — подчертава изданието.

Здание Госдепартамента в США. Архивное фото

По всичко изглежда, че Великобритания и Франция нямат намерение да предприемат каквито и да било мерки за привличане към отговорност на сирийското правителство, защото чакат встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Новоизбраният президент, който изрази желанието да си сътрудничи с Русия за Сирия, едва ли ще поиска конфликт с Москва по въпроса за сирийското химическо оръжие. Това означава, че международните усилия за «наказването на Асад» по всяка вероятност ще се провалят, завършва авторът на статията.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;