Немските танкове «Леопард 2A4» не издържаха на бойната проверка: около сирийския град Ал Баб бойците от ИД успяха да ликвидират 10 танка, принадлежащи на турската армия, съобщава Die Welt.

Немецкий танк Leopard 2

По-рано «Леопардите» се считаха практически за неуязвими. Танковете от този модел се използваха по време на военните кампании в Косово и Афганистан, но дори бойците от движението «Талибани», въоръжени с относително съвременни противотанкови системи, не бяха в състояние да се противопоставят на немските бойни машини, пише изданието.

 

 

Журналистите от Die Welt твърдят че причината за този «провал» би могла да бъде неопитността на турските екипажи или грешки във висшето командване на турската армия.

Офицер бундесвера. Архивное фото

 Както отбелязва изданието, терористите са атакували «Леопардите» с ясното разбиране къде точно са най-уязвими бойните машини за противотанковите ракети. Изданието допълва: танкът е предназначен за фронтални дуели, от задната си страна той не е достатъчно добре брониран.
Освен това, някои експерти заявяват, че 60-тонната бойна машина просто не става за уличен бой.
От «Леопардите» на турската армия бяха свалени допълнителните блокове за динамична защита, защото в границите на града от тяхната детонация можеха да пострадат войниците. Според журналистите, демонтажът на динамичната защита е направила бойните машини по-уязвими.
Журналистите подчертават, че  немската военна промишленост постоянно създава нови модификации  на «Леопарда» и по всяка вероятност ще отстрани наличните недостатъци в конструкцията при следващите модели.
News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;