България постига само „счетоводен ръст“ и се нуждае от работеща икономика, индустрия и промишленост, заяви депутатът от ПГ на «БСП лява България» и член на ИБ на БСП Валери Жаблянов в интервю за предаването „Неделя 150“ на „Хоризонт“.

 

Илюзия е, че само който хване контрабандата, може да гарантира устойчив икономически растеж, подчерта народният представител и допълни, че пред България стоят практически въпроси за решаване. Сред тях са състоянието на въоръжените сили и службите за национална сигурност и икономическото развитие. Въпросът за националната сигурност също не е разрешен, а това, че няма бежанци на границата в момента, не значи, че национална сигурност е гарантирана, предупреди Жаблянов.

 

Изброените проблеми са залегнали в алтернативния „Национален план за развитие на България” на БСП, който членът на ръководството ѝ определи като нов практически ориентиран документ със съкратена визионерска част. До 4 и 5 февруари, когато Националният съвет на партията насрочи заседание на 49-тия конгрес на социалистите, всички организации на формацията ще работят по този ключов документ.

 

Според Жаблянов е необходима смяна не просто на политическия елит или политическото ръководство, а на социално-икономическия модел, защото в момента страната ни е с възможно най-дясното общество в цяла Европа и „всичко в страната е частно“ – енергетика, отбрана, сигурност, полиция – частни охранителни компании.

 

Изчерпан е либералният модел на свръхнатоварената приватизация, на доопоскването на създаденото от реалния социализъм и в страната трябва нова държавност, ново съдържание на държавните институции, обобщи Жаблянов и увери, че в БСП има потенциал за реализиране на реформите:

 

 България се нуждае от съдържателна промяна, която ние можем да разработим, подчерта той. 

 

Според депутата от БСП промяната е необходимост и мнозинството в партията е наясно с нея, а хората, които трябва да извършат реформите трябва да обичат България. Освен това е нужен и политически опит, и институционално мислене, подчерта Жаблянов. Според него промяната от улицата не се е състояла на няколко пъти. Той даде пример с 1996-та и 1997-ма година, както и с опита „бившият монарх да се „присади“ върху дървото на републиката“:

 

Ние станахме много лесна жертва на всякакви политически шарлатани, подчерта Жаблянов.

 

Той квалифицира дясно-центристките партии като „кадрово и идейно близки роднини с крайно-десните“ и определи като връх на демагогията и лицемерието, от които са отвратени гражданите, създаването на партия, която ще се бори с корупцията.

 

Той отбеляза, че двойният, тройният и петорният морал на политическите върхове у нас е в съзвучие с това, което идва от Брюксел.

 

В коментар на резултатите от изследване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), според които 85% от българите смятат, че икономическата среда се влошава през последните 5 години, Жаблянов отбеляза, че

 

всеки български политик трябва да знае какви са тези очаквания, а не да чакаме оценка отвън, за да ни кажат как изглеждаме и да оставим ЕБВР да знае по-добре от политиците и институциите от какво имат нужда българските граждани.

 

Според него ЕБВР има много икономически, образователни, енергийни и други проекти, но те не са добре управлявани и голяма част от тях имат „особен привкус“, а подходът на банката е тесен.

 

Членът на изпълнителното ръководство на БСП заяви, че гражданите са недоволни, защото не могат да ползват безплатна здравна система и за това, че в страната не може да се получи качествено образование, ако не се плати такса за частно училище и подчерта: 

 

Но банката не казва това. Нейните проекти не можаха нито да ни възстановят, нито да ни развият.

 

В заключение народният представител от БСП коментира идеята на председателя на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов новият президент Румен Радев да даде още малко време за работа на действащото Народно събрание, за да внесе промени в изборните правила съобразно резултатите от референдума:

 

Президентът и неговите правомощия са ясно разписани в Конституцията. Не виждам такава конституционна възможност. Не вярвам президентът да тръгне от първия ден да нарушава Конституцията – нали точно срещу това се обяви.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;