Изпращането в Източна Европа на бронетанкова бригада на НАТО, която трябваше да демонстрира пред Русия силата и единството на алианса, предизвика протестни акции в Германия, съобщава ZDF.

Военные США у здания Пентагона. Архивное фото

Както отбелязва телевизията, засилването на източния фланг на НАТО придоби нови мащаби, след като американските войници пресякоха полската граница. Бригадата, наброяваща над 3.5 хиляди военни, ще бъде дислоцирана в град Жаган в западната част на страната.

 

«Имаме голяма и невероятно смъртоносна бронетанкова бригада. Нашата цел е да се увеличи и без това колосалният сплашващ потенциал в Източна Европа», — подчертава Кристофър Нори, генерал от армията на САЩ в коментара си за ZDF.

Военная техника и флаг США. Архивное фото

Докато Полша и Прибалтика одобряват изпращането на войски и разглеждат това събитие в качеството му на мярка за повишаване на сигурността в Европа, населението на Германия реагира на всичко това с протести, в които взеха участие най-напред левите и активистите от движенията за мир, съобщава телевизията.

 

Одобрението на Германия е извънредно важно за по-нататъшното разширяване на присъствието на НАТО в Източна Европа, защото Берлин в скоро време трябва да поеме командването на частите на Североатлантическия алианс в Литва, подчертава ZDF.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;