«Такова нещо не се е случвало до днес на нашите избори», — заяви по време на последните дебати Хилъри Клинтън за опита на «руските хакери» да управляват американските избори.

 

Но това съвсем не е първият опит на Русия да се намесва в американските избори. Москва вече направи нещо подобно през 1948 г.

 

Уолъс: неволната грешка на Сталин

Ако «Диксикратите» (откъснала от демократите консервативна част от партията, която участва в президентските избори през 1948 г. като отделна партия, бел.ред.) на Стром Турмонд все още се помнят от някого, то Прогресивната партия на Хенри Уолъс, бившият вице-президент на Франклин Рузвелт, вече е забравен от всички.

 

Ръстът на напрежение в отношенията със СССР силно притеснявал този мечтател. Разгръщащата се студена война заплашвала мечтите му за глобален «Нов курс», който би донесъл мир и процъфтяване по целия свят на базата на търговията, търговските връзки и сътрудничеството.

 

На 12 септември 1946 г. Уолъс, по онова време заемащ поста министър на търговията, по време на речта си, която била озаглавена «Път към мира», призовал към отказ от курса на президента Труман за «твърда политика по отношение на Русия».

 

«Твърдостта» никога и при никого не е донасяла реални и здрави достижения — нито за училищните хулигани, нито за предприемачите, нито за световните държави», — заявил той.

От гледна точка на Уолъс, отговорността за провалените отношения между САЩ и СССР лежала върху Вашингтон.

Както и Тръмп, Уолъс виждал в Русия партньор, пише изданието.

Америка е виновна за изострянето на ситуацията, твърдял Уолъс.

 

В неговите предизборни материали от 1948 г. се казвало:

 

«Приетият от двете партии План Маршал — това е първата стъпка към създаването на западен военен блок, насочен срещу Русия под прикритието на програма за възстановяване на икономиката».

 

Уолъс са стараел да изглежда като кандидат, който може да обезпечи «добри отношения с Русия».

 

В речта си на 11 май 1948 г. в Медисън скуеър гардън той призовал да се възобнови диалогът с СССР, прочел открито писмо до Сталин и предложил свой план от шест точки — включително намаляване на въоръжението и забрана за оръжието за масово унищожение…

 

В изявлението се казвало още, че «нито САЩ, нито СССР не трябва да имат военни бази в други страни от ООН».

 

По такъв начин Уолъс, както и Тръмп днес, фактически искал излизането на Америка от Европа, пише по-нататък изданието.
Няколко седмици след това Сталин отговорил. В своето открито писмо, което било излъчено по радиото, а след това препечатано в американската преса, съветският лидер се постарал да представи Уолъс като «кандидат на мира».

 

Значимостта на писмото на Уолъс, обяснявал Сталин, е в това, че той предлага «конкретна програма за световното регулиране, конкретни предложения по всички основни въпроси на разногласията между СССР и САЩ».
«Не знам одобрява ли правителството на САЩ програмата на господин Уолъс като база за споразумение между СССР и САЩ. Що се отнася до правителството на СССР, то то счита, че програмата на господин Уолъс би могла да послужи за добра и плодотворна база за такова споразумение, както и за развитие на международното сътрудничество», — заявил още съветският лидер.

 

Смисълът на писмото бил ясен — ако искате «кандидат за мир», гласувайте за  Уолъс.
На изборите Уолъс претърпял съкрушително поражение. Той получил само 2.37 % от гласовете.

Автор: Уил Морланд

 

Редакцията припомня:

„Някои говорят за „Века на Америка“. Аз казвам… векът,… който трябва да се роди от тази война, може и трябва да бъде векът на обикновения човек… Никоя нация няма да се ползва с божествено право да експлоатира други нации… Не трябва да има нито военен, нито икономически империализъм…

 

Международните картели, които обслужват американската алчност и германската жажда за власт, трябва да изчезнат… Походът към свободата през последните 150 години е… една велика народна революция, Американската революция от 1775 г., Френската революция от 1792 г., революциите в Латинска Америка от боливарската ера, Германската революция от 1848 г. и Руската революция от 1917 г.

 

Във всички тях се чува гласът на обикновения човек… Някои от тях стигат до крайности, но… хората се движат пипнешком в тъмното към светлината… Съвременната наука, която е плод и основна част на народната революция, прави възможно… всички хора на света да имат достатъчно храна…

 

Народната революция е в настъпление“.

Това са думи на вицепрезидента на САЩ Хенри Уолас, изречени през май 1942 г.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;