Сръбският политик Ненад Попович публикува съобщение, в което сравнява политиката на бившия премиер Мило Джуканович с хърватския нацистки пособник Анте Павелич. Според мнението на Попович, » идеологическото наследство» от лидера на фашистката » Независима държава Хърватия» , е официалната Черна Гора стремяща се към ЕС и НАТО.

 

 

 

 

( Сръбският политик Ненад Попович, лидер на Сръбската народна партия)

Докато режимът на Подгорица се хвали с успехи в евроатлантическата интеграция, Мило Джуканович пренебрегва основните европейски ценности, дискриминирайки сръбското население в Черна Гора.

По думите на сръбският политик, за сърбите в Черна Гора е сложно да си намират работа в бюджетни организации, и въобще, съществува висок процент на безработица именно сред сърбите. Само сърбите нямат право на двойно гражданство ( сръбско и черногорско), докато другите национални малцинства: албанци, хървати, бошняци- могат да бъдат както граждани на Черна Гора, така и на родната си страна.

На дискриминация са подложени дори студентите от филологическия факултет, изучаващи сръбска филология, по сравнение с онези,които отдават предпочитанията си в полза на черногорския език ( бел.ред.- черногорския е диалект на сръбския).

Документите в училищата не се издават на кирилица, въпреки че е предвидено от закона, и сърбите настояват за това.

Държавата не субсидира предприемачите, които се определят като сърби в Черна Гора. Дори на свещенослужителите от Сръбската православна църква се оказва натиск, като се стига до арести и обвинения от рода » врагове на народа», сякаш Черна Гора не е и тяхна страна.

Откритата ненавист на Мило Джуканович към сърбите в Черна Гора дестабилизира целия регион, тъй като всява вражда между двата народа, които винага в историята са имали братски, дружествени отношения. Затова, Джуканович е заплаха за стабилността и сигурността на целия регион, смята сръбският политик.

Водейки политика в посока НАТО, Мило Джуканович пренебрегва мнението на народа си, а сръбското население в страната все още помни бомбардировките на военния алианс и никога не би подкрепило членството. Именно заради това, Джуканович, подтиска сърбите в Черна Гора.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;