Издигнатият на поста министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис споделя желанието на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за сътрудничество с Русия.

 

Независимо от това претендентът за длъжността шеф на Пентагона не изпитва големи надежди за подобряване на отношенията между Москва и Вашингтон чрез нов вид конструктивно общуване и счита настоящите действия на Русия на световната арена една от основните заплахи за сигурността на САЩ.

 

Това съдим по множеството устни и писмени отговори на Матис на въпросите на американските законодатели по време на проведените в четвъртък слушания в комитета по Въоръжените сили към Сената на Конгреса на САЩ. Заседанието бе посветено на кандидатурата на генерала в оставка, когото Тръмп в началото на декември назначи за шеф на военното ведомство във формиращата се в момента администрация.

 

Кои са сферите на потенциалното сътрудничество между двете държави

«Но аз имам извънредно скромни очаквания по отношение областите на сътрудничество с президента на РФ Владимир Путин», — предупреди кандидатът за ръководител на военното ведомство на САЩ.

 

«Като цяло съм за взаимодействие, — каза Матис, — но САЩ трябва да осъзнаят  реалността, а не да се занимават с Русия. Да осъзнаят също това, че намаляват областите, в които ние можем да си взаимодействаме в духа на кооперирането, да осъзнаят, че се увеличава броят на сферите, в които ще ни се наложи да противодействаме на Русия».

 

Както твърди екс-началникът на СЕНТКОМ, Русия съзнателно е решила да стане «стратегически конкурент, противник на САЩ в ключови области».

 

Матис, който е служил в корпуса на Морската пехота, е на 66 години. Той е заклет ерген. Известен е със своите прозвища «Монахът-воин» и «Бясното куче», а и с това, че винаги държи на нощното си шкафче съчиненията на Марк Аврелий — философ и пълководец от Древния Рим.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;