Привърженик на Републиканската партия от САЩ наел частната фирма Fusion GPS за изготвяне на компромат срещу Доналд Тръмп през 2015 г., когато милиардерът бил кандидат за президент, пише New York Times.

Дональд Трамп. Архивное фото

 

 Събирането на информация започнало през септември 2015 г., известно време след като Тръмп обявил, че ще участва в президентските избори. Тогава Fusion GPS била ръководена от бившия журналист от вестник Wall Street Journal Глен Симпсън, станал известен със своите разследвания и разобличения.
Избранный президент США Дональд Трамп во время первой официальной пресс-конференции в Нью-Йорке
Симпсън главно работел за бизнес клиенти. По време на президентската кампания Fusion GPS  «понякога се занимавала» с кандидатите, партийните организации или политическите донори за «компрометиращи данни».
Намиращата се във Вашингтон компания «събирала в продължение на месеци информация за Тръмп», пише New York Times. През юни 2016 г. Симпсън наел във фирмата бившия британски агент от МИ-6 Кристофър Стил.
Анонимният документ, който твърди, че някакви «руски агенти» уж притежават компрометираща информация за Тръмп, е бил публикуван от BuzzFeed.
Избранный президент США Дональд Трамп. Архивное фото

Миналият четвъртък стана ясно името на съставителя на доклада — това се оказал 52-годишният бивш сътрудник на МИ-6, а понастоящем съучредител на лондонската компания Orbis Business Intelligence, специализирана в разследвания, Кристофър Стил.

 

По данни на CNN, много от важните детайли от доклада на ФБР не са потвърдени. Тръмп на своята страница в Туитър съобщи, че BuzzFeed е публикувал непотвърдена информация.

 

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков сподели пред журналисти, че Кремъл няма компромат срещу Тръмп, а докладът е «очевиден опит да се навреди» на отношенията между Русия и САЩ.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;