Последните няколко дена, благодарение на серията снимки, разпространени в социалните мрежи и публикувани непосредствено от град Алепо, където в момента руснаците раздават хуманитарна помощ на населението, може да се види присъствието на последната разработка в сферата на противоминните средства руско производство.

 

Бронираният автомобил КамАз-63969 —е една от последните новости от семейството на Тайфун, която може да се счита руски еквивалент на автомобилите MRAP (mine-resistant ambush protected, защитени от мини и от нападения от засада).

Създадената по настояване на Кремъл програма Тайфун се появи през 2010 година, когато министерството на въоръжените сили на РФ одобри научната и технологична разработка на бронираната машина за пехотата, способна да противодейства дори на заплахата от самоделни взривни устройства, а също на по-големи опасности, с които войската може да се сблъска в зоната на бойните действия.

 

През 2012 година руският министър  на въоръжените сили подписа първия договор за реализирането на прототипа с намиращата се в Татарстан компания КамАз, от която зависи базовата линия на шасито на петте версии на Тайфун.

 

След две годни в чест на Деня на Победата през 2014 г. публиката видя първите 12 Тайфуна, очакващи структурно нови системи, продиктувани от експлоатацията в бойни условия.

 

Към 2013 г. Камаз-63969 беше представен на Руската оръжейна изложба и на изложбата в Казахстан.

През октомври 2016 г. руските въоръжени сили потвърдиха доставката на няколко модела Камаз 63696 за силите на спецназа.

 

 

Камаз-63969 е автомобил MRAP, конструиран на базата на тялото на камиона от едноименния руски завод.

 

Тайфун-К е представен като универсален брониран автомобил, снабден с най-модерни отбранителни функции, гарантиращи опазването на превозвания товар дори в случай на пряка заплаха или взрив от засада на взривно устройство с голяма мощност.

Вече нееднократно бе казано, че при провеждането на асиметрични атаки в различни зони на бойните действия на територията на Сирия се използват много често самоделни взривни устройства.

 

Външното тяло се състои от многослоен корпус от нова стомана и включва в себе си допълнителни системи от керамична балистична защита на най-уязвимите места.

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ;