На 11 януари правителството на Германия прие решение за разширяване на мисията си в Мали. Контингента на немските военнослужещи ще се увеличи от 650 до 1000 души, като в допълнение в Мали ще бъдат доставени и 8 вертолета. На пръв поглед информация, която не би направила особено впечатление на фона на основните геополитически теми на деня.

Но.

 

 

Освен присъствието си в Мали, неотдавна Германия удължи с още година мисиите на военните си в Афганистан и в Ирак.

 

 

 

 

 

 

 

Едновременно с това министърът на отбраната на Германия иска 130 милиарда евро за превъоръжаването на армията, след като скорошна провверка на боеготовността на въоръжените сили на страната показа, че по-малко от половината тежка техника, самолети, вертолети, кораби са пригодни за участие в реални бойни действия.

 

 

 

 

Към днешна дата в Афганистан 980 немски военни се занимават с обучението на афганистански войници и полицао. Германците ( 800 ч0века) основно са базирани под града Мазари- Шариф в северен Афганистан и в Кабул. Напомняме, че преди дни в Кабул се случи терористичен атентат, жертвите от който достигнаха почти 50.

 

 

В Ирак, военните от Германия обучават кюрдското опълчение Пешмерги за борба с » Ислямска държава»

( * терористична организация забранена в Русия и редица страни).

 

В Турция, 1200 немски военнослужещи и ВВС Гемания от 2015 оказват подкрепа на коалицията във войната с ИДИЛ.

 

 

Също така ВВС на Германия се намират на ротационна основа в Естония, а батальона на силите на НАТО ( включително до 700 немски войници) в най-скоро време ще  бъде разположен в Литва.

 

 

 

 

 

Освен в тези страни, немски военни присъстват в състава на миротворческите сили на ООН в Судан, Южен Судан и Ливан.

 

Голям контингент е дислоциран в Косово( около 700 човека). Контингент участва в европейската антипиратска мисия EUNAVFOR Somalia Atlanta около бреговете на Сомалия ( 600 човека)  и мисията по спасяване на мигранти 

 EUNAVFOR MED Sophia в Средиземно море (около 130 души са  базирани в Италия).

 

Започвайки от 1991 година, Германия има достатъчно стабилно военно присъств извън границите си. Днес обаче ситуацията продължава стремително да се променя. Съществуват оправдани опасения, че след  Brexit и избирането на Тръмп за президент на САЩ, в Европа ще се образува вакум във военно отношение.

 

 

Така че, раздвижването на Германия съвсем не е безпричинно, а подготовките във военно отношение, навяват на мисълта, че дейтвително върви подготовка…

Германия не е само Ангела Меркел, както сме свикнали да гледаме по телевизията, и тази Германия е в очакване на нещо…нещо към което дори се подготвя.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;