Министерството на образованието и науката на Украйна задължи всички ръководители на висши учебни заведения в страната в спешен порядък да преименуват ВУЗ-овете в рамките на политиката по декомунизация. Това се казва в документа, публикуван на сайта на ведомството.

 

«Информираме, че трябва спешно да се завърши процедурата по смяна на имената на физически лица, юбилейни празнични дати, названия и дати на исторически събития в съответствие със закона за «Осъждане на комунистическия и нацисткия тоталитарни режими в Украйна и забрана на тяхната символика», — се казва в текста.

 

На практика в хода на кампанията по преименуването Украйна се отказва не само от своето «съветско», а също от всичко, което напомня за неотдавнашните връзки с Русия. Московският проспект в украинската столица вече е проспект Бандера, Московският площад получи името Демеевский.

 

По решение на депутатите от Киевския градски съвет, на картата на града не трябва да остане нито едно название, свързано с Москва.

Освен това, Институтът за национална памет на Украйна публикува списък с 520 исторически личности, чиято дейност попада под действието на закона за «декомунизация».

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;