Украинският институт за национална памет има намерение юридически да реабилитира участниците в Организацията на украинските националисти и бойци от създадената от тях Украинска въстаническа армия.

Това съобщи на страницата си във Фейсбук председателят на Украинския еврейски комитет Едуард Долинский.

«Украинският институт за национална памет започна подготовката за юридическата реабилитация на участниците в ОУН-УПА. Служителите на института са се срещнали с генералния прокурор на Украйна Юрий Луценко», — написа той.

 

 

Долинский твърди, че през февруари във Върховната рада ще бъде внесен законопроект за реабилитацията на участниците в «освободителните» движения. С това, пише ръководителят на Украинския еврейски комитет, «се отваря пътя за автоматичната реабилитация не само на организаторите и участниците в еврейските погроми от времето на Петлюра, но и реабилитацията на най-ужасните членове на ОУН и бойците от УПА, полицаите — участници в масовите убийства на евреи, поляци и комунисти».

«Това значи, че осъдените за убийството на евреи украински полицаи, членове на ОУН и УПА ще бъдат оправдани и обявени за невинни. Това е аморално, безнравствено, това отрича фундамента, на който строим съвременната европейска цивилизация, това е убийство на паметта на шест милиона евреи, загинали в Холокоста. Това не бива да се допуска!», — подчертава Долинский.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;