Публикуваният в някои американски СМИ доклад, че Русия уж има компрометиращи материали, касаещи новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, не е бил съставен от спецслужбите на САЩ. Това се казва в разпространеното изявление на директора на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър.

 

Ръководителят на разузнаването съобщи, че вечерта на 11 януари  е имал разговор с Тръмп: те разговаряли за проведените на 6 януари закрити брифинги, които са били посветени на извършените в периода на предизборната кампания кибератаки, за които се обвинява Русия.

 

«Ние обсъдихме също документа от частната охранителна компания, който в последните месеци се разпространи от СМИ, сред членовете на Конгреса, сътрудниците от неговия апарат, дори преди разузнаването да бе разбрало за този документ. Подчертавам, че този документ не е бил съставен от американското разузнаване, не считам, че това изтичане от дело на разузнаването», — каза Клепър.

 

Той отбеляза също, че спецслужбите на САЩ не потвърждават достоверността на тези документи и нямат никаква представа за основанията при съставянето им. Освен това, Клепър подчерта, че в разговора с Тръмп е изразил безпокойство във връзка с публикациите, те двамата се съгласили, че подобни слухове «нанасят вреда на националната сигурност».

 

Телевизия CNN по-рано, позовавайки се на сведения все едно получени от длъжностни лица в САЩ, съобщи, че на състоялия се в началото на януари специален брифинг в Ню Йорк ръководителите на американските разузнавателни служби са запознали Тръмп с уж налични доказателства за това, че руските спецслужби имат информация от личен и финансов характер, дискредитираща новоизбрания президент на САЩ.

 

Американският ресурс BuzzFeed по-късно публикува в интернат всички 35 страници на уж досието. По-късно вестник Wall Street Journal съобщи, че автор на т.нар. секретно досие на Москва с компрометиращи материали за Тръмп е компанията Orbis Business Intelligence Ltd. Тя се намира в Лондон, в нея влизат бивши сътрудници на британските спецслужби, компанията изпълнява деликатни поръчки на частни фирми.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;