Отиващата си администрация на Барак Обама с всички сили саботира нормалното преминаване на властта в ръцете на Доналд Тръмп с всевъзможни провокации. Поредната порция от такива са новоизпеченият скандал за «руските хакерски атаки» и темата за антируските санкции. Всичко това с една цел- да се попречи на възможността за възобновяване на нормални отношения между Русия и САЩ.

 

 

 

 

 

Поредният пакет санкци от 29 декември , внася още по-голям разкол сред американския политически елит, част от който не е лишен от здрав смисъл.

Санкциите, които засегнаха Дедералната служба за сигурност на Русия (ФСБ)  и Главното разузнавателно управление (ГРУ), Генералния щаб, и ръководството на ГРУ. Освен това властите на Съединените щати си позволиха да изгонят 35 руски дипломати обвинявайки ги в шпионаж, забравяйки за това какво всъщност значи дипломацията в международните отношения.

 

 

Обама заяви, че тези решения са били приети като отговор на » зловредната киберактивност на Русия» и на преследването на американските дипломати в Русия- разбира се, без каквито и да било факти или доказателства на твърденията.

 

Голяма част дори от американците се съмняват, че администрацията на Обама може да представи някакви доказателства за руските «кибер-атаки»

 

 

Включването на руските спецслужби и компаниите работещи на държавен договор, в санкционния списък изглеждат като формалност: правителството на САЩ даде да се разбере, че обвиняват Русия в намеса и манипулиране на изборите, защото са недоволни от избирането на Тръмп. Но освен голословни обвинения, директни доказателства няма представени.

 

 

 

 

» Публикувания отчет на ФБР и  DHS изглежда като забележка за системни администратори, но не и като пълноценно разследване за хакерска дейност на чужда държава»- отбелязват руски медии.

 

 

Говорителят на руското външно министерство коментира доклада за кибер-атаките:

 

 

«Струва ми се, че «руските хакери», ако изобщо са хакнали нещо в Америка, то това са две неща: мозъка на Обама и, разбира се, самия доклад за «руските хакери»,

 

 

Някои сенатори от Конгреса на САЩ заявяват готовност да продължат курса на администрацията на Обама въпреки Доналд Тръмп, който смята, че е време за нов етап в отношенията с Русия.

 

 

 

 

Както се вижда, фантомната болка от Студената война и днес преследва много американски политици, а периодичните изблици на Белия дом за » американската изключителност» не им дава да спят спокойно. Остават още няколко дни до официалното изтичане на срока на Обама, и тези дни обещават да са много интензивни.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;