…Значително по-малко известен в САЩ е фактът на намесата на Америка в политиката на Украйна.

 

През 2014 г. бе записан — най-вероятно от руските спецслужби — разговор между високопоставения сътрудник на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд с посланика на Вашингтон в Киев Джефри Пайет. От разговора веднага става ясно кого Нюланд и Пайет искат да видят на власт в Киев, а също и това, че САЩ вече имат «сценарий» за политическите промени в Украйна, които са изгодни за САЩ.

 

Както написа тогава Washington Post, те са говорили като «политическите стратези или вероятно като партийните босове в задимена задна стаичка. Ползвайки се от условни думички и прякори, те измислят какво трябва да говорят и вършат опозиционерите и колко по-ефективно да влияят върху процеса на вземане на решения в редиците на опозицията».

 

Тогава никой не счете това за излизане от рамките на приличието, а Нюланд не бе уволнена. Вместо това отново посочиха с пръст руснаците, които се били осмелили да подслушат разговора и да го публикуват в интернет.

 

САЩ са убедени, че ние имаме право да се намесваме във вътрешната политика на страните по целия свят, докато подобни ответни действия трябва да бъдат наказвани и да предизвикват буря от гняв. Ние имаме право да послушваме преговорите между лидерите на чужди държави, но считаме за напълно недопустими техните опити да хакнат електронната поща на американските лидери и техните помощници.

 

САЩ се считат за «незаменима държава», затова правилата, използвани към други страни, просто не действат по отношение на Вашингтон.

 

Такива са убежденията на Вашингтон, но можем много лесно да си представим как чужденците реагират на подобно поведение на САЩ.

 

Нима не ви минава през мисълта думата «високомерие»?

 

Лично аз считам, че двойните стандарти в нравствено отношение са отвратителни, а в политическо — контрапродуктивни.

 

Считам, че ние не трябва да си присвояваме правила, които не предоставяме на други държави. Това значи, че, отчитайки нашето собствено поведение, не трябва да се обиждаме, ако други страни започнат да се държат като нас. Ако подхождаме към хакерските атаки от тази  гледна точка, действията на Русия, ако въобще има такива, вече няма да предизвикват в нас подобно възмущение.

 

Тези действия напълно се вписват в тенденциите, които се наблюдават в момента в целия свят — в света, който в голяма степен самите ние сътворихме.

Автор: Марк Трахтенберг, почетен професор от Калифорнийския университет в Лос Анджелис

Превод и редакция: News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;