Украинците чувстват, че Европейският съюз вече не изпитва никакъв ентусиазъм по отношение на страната им, пише Politico.

Продажа флажков Евросоюза и Украины в Киеве, Украина. Архивное фото
 Например, украинската учителка Екатерина Халбузар показала на Щерн видео, в което са събрани всички обещания на президента на страната Петро Порошенко за безвизовия режим. Ако вярваме на думите му, украинците е трябвало да получат възможност свободно да пътешестват в страните от ЕС още от 1 януари 2015 . Но това така и не се случило, констатира журналистът от изданието.
 Представителите на Брюксел обещаха окончателно да решат въпроса през 2017 г. Но много, в това число Екатерина, вече не вярват на това.
«Разбирам, че това е труден въпрос, но ако ме питате, ще ви отговоря, че ние никога няма да получим безвизов режим», — заявява Екатерина.

 

Politico подчертава, че 2016 г. е била за украинците «година на много разочарования» и визите съвсем не са били единствен проблем.

 

В частност, през април «неприятен сюрприз» са поднесли холандците, които гласуваха срещу ратификацията на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. В крайна сметка лидерите на ЕС успяха да се договорят с премиера на Холандия Марк Рюте, но с голям брой уговорки.

 

Сега холандският парламент трябва да гласува нова версия на споразумението, а за украинците това ще бъде «поредната неяснота» през 2017 г., която, според много, или няма да се различава с нищо от миналата година, или ще стане още по-лошо.

 

Недоволството на украинците е свързано не само с Брюксел — те чувстват, че правителството е излъгало очакванията им.

 

 

Бывший премьер-министр Украины Арсений Яценюк. Архивное фото

Според тях, ЕС би проявил по-голям ентусиазъм, ако Киев бе изпълнил своите обещания за реформи и борба с корупцията.

Но публикациите на електронните декларации за доходите на украинските чиновници доказва, че е било направено малко в тази посока.

 

Станало е ясно, че държавни служители, които не са работили нито ден за правителството, притежават огромно имущество и пари.

 

«За съжаление, ЕС не е готов да ни приеме за свой член, а ние на свой ред не сме готови да станем член на ЕС, — констатира за изданието украинският опозиционер Андрей Артьоменко. — Ние не трябва да чукаме на заключена врата, там, където не са ни канили».

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;