Из интервюто на президента Росен Плевнелиев по Нова телевизия:

 

«Путин нарушава международното право»

 

«Политиката на Русия ни връща в ХІХ век, политиката на Путин нарушава международното право. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, този срамен акт на световната политика, с който Русия и Австрия си разделиха свери на влияние», анализира Плевнелиев.

 

«Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция»

 

«Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Едни велики сили се събраха и се разбраха за сфери на влияние тогава. Аз не искам това да се случи отново, България много ще страда от това. Ако Доналд Тръмп тръгне на сепаративна сделка за сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България».

 

«Какво се случи тогава? Събраха се едни велики сили и се събраха за периферията — за сферата на влияние. Тогава Русия и Австро-Унгария се разбраха за сферите на разделяне на Балканите. Аз не искам това да се случи отново. Приветствам избора на Тръмп и заявявам, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия, за разпределяне на сферите на влияние, това ще бъде пагубно за България», заяви Плевнелиев.

 

«България ще страда много, ако Русия и САЩ са в добри отношения»

 

”България ще страда много, ако Русия и САЩ са в добри отношения и се разберат за сфери на влияние”.
«Има държави, които вярват във върховенството на закона, сред които са и България и държавите от Европейския съюз. Има и други, които разчитат на силата, сред които е Русия. Части от Украйна бяха окупирани и анексирани. Това може да се случи и в други държави и ние не трябва да го допускаме».

 

«Гордея се, че съм първият български президент, който системно заявява, че не одобрява политиката на Русия»

 

«Аз обичам Русия, чета книги, чета Достоевски, Толстой, слушам Чайковски. Не одобрявам политиката на Русия и се гордея, че съм първият български президент, който системно го заявява».

 

«Румен Радев ще трябва да излезе и да каже дали е съгласен с решението на европейския съд в Хага, че има незаконна окупация на Крим».

 

«Не съм получавал информация от службите, че номинацията на Радев е съгласувана в Кремъл. Обаче Радев трябва да разчисти съмненията, а това ще се случи благодарение на действията му».

 

«Радев трябва да има позиция и ценности в тези трудни времена»

 

«Искрено пожелавам успех на президента Радев. Ако е убеден в своята пронатовска нагласа, много скоро, по неговите действия, това ще си проличи. Трябва да има позиция и ценности в тези трудни времена».

 

«Огнян Герджиков е добър специалист и доказан професионалист.

 

«Маргарита Попова е част от статуквото» 

 

«Тя прокара разделителни линии в президентството».

«Ако Радев ми бе предложил кабинет за одобрение, а в него присъстваше Маргарита Попова, това щеше да бъде много трудно за него и щях да водя разговори с генерала. Попова като част от статуквото, съдебната реформа трябва да бъде в ръцете на нови, по-амбициозни хора».

«През последната година почти не съм се виждал с вицепрезидента си».

 

«Да бъдеш обединител на нацията нe означава да си харесван от всички»

 

«Да бъдеш обединител на нацията на означава да си харесван от всички. Не означава да си мълчиш при такива назначения, като това на Делян Пеевски».

 

«Назначаването на Христо Иванов за служебен министър-председател от мен бе опит да се стигне до смела съдебна реформа».

 

«Прокуратурата трябва да покаже не само действия, но и резултати. Това не се случва, за разлика от Румъния. Там направиха смела реформа в правосъдието и страната е с по-добри икономически показатели от България».

 

«Гордея се с отношенията си с министър-председателя Бойко Борисов»

 

«Не е имало разминаване между мен и премиерът Бойко Борисов, като доказателство за това е назначението на Екатерина Захариева за министър на правосъдието в кабинета на Борисов. Аз наистина се гордея с отношенията си с министър-председателя. Имали сме своите различия, но това само ни обогатява.  Аз съм много краен, той е по прагматичен от мен, но доказателство за това е, че Екатерина Захариева, началникът на моя кабинет бе припозната от Бойко Борисов и тя направи много за България.

 

„Имам своя ангел защитник, истинската болка ме отвори за много неща“

 

„С президента Обама се виждах 30 пъти през моя мандат. Сега символично си отивам заедно с него. Ние бяхме много добри приятели. Аз разговарях с него след смъртта на моето дете“.

 

„Разговарял съм с всички. Поддържах европейското развитие на България и ще го правя“.

 

„Аз казах, че докато съм президент, в президентството коалиции няма да се правят. Казах това и удържах.“

 

„Месеци преди да почине трагично моето дете, бях в същата тази болница, в залата, в която видях сина си починал. Връчвах оборудване за деца със сърдечни операции и едно детенце ми подари метално сърце с надпис — само човек, познал истинската болка се научава да живее. Това много ми помогна, научи ме да живея, аз познах истинската болка. Отворен съм за живота и гледам напред. Имам своя ангел защитник, истинската болка ме отвори за много неща“.

 

«Аз съм един държавен глава, който отказа властта»

 

«Аз съм един държавен глава, който отказа властта — отказах служено правителство, втори мандат. Не мога да разбера политици, хванали се на всяка цена. Не мога да разбера президента Първанов, аз съм много различен човек, не мога да го разбера, да слезеш от президентската институция, да правиш партия, за да превземеш трета партия».

 

«Ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин»

 

Какво ще правя? Получавам офис, той ще бъде в «София Тех Парк», една среда, която за мен беше символ на бъдещето. Няма да гледам назад към политическите партии и парламента. Няма да се връщам в партия, няма да създавам партия. Какво ме чака — гледам напред и нагоре. За мен да бъдеш президент на България не е единственият начин да бъдеш полезен. Ще бъда ментор, преподавател, писател, активен гражданин, ще следя за европейското и демократично развитие на България.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;